Fu (虎) : Tίγρη

Jow (爪) : Nύχι

fu_jow

Στο σύστημα του Choy Lee Fut (蔡李υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από φόρμες και τεχνικές που μιμούνται τις επιθέσεις των ζώων και τις άμυνες. Ένα από αυτά είναι η τίγρη. Φημισμένη για τη αντοχή και τη δύναμη, θεωρείται ένα από τα δύο πιο ισχυρά ζώα στην κινεζική αστρολογία.
Από τις ποιο αντιπροσωπευτικές τεχνικές της τίγρης είναι τεχνική Fu Jow ( 虎爪 )
Η τεχνική Fu Jow μιμείται όχι μόνο στην εμφάνιση τις φυσικές κινήσεις του ζώου αλλά και την ουσία του μαχητή (γενναιότητα, δύναμη, αντοχή, υπερηφάνεια). Η τεχνική Fu Jow πραγματοποιείται κάμπτοντας τα δάκτυλα σταθερά προς τα μέσα της παλάμης και αντίθετα κάμπτοντας τον καρπό, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο τη σύσφιξη και την ενδυνάμωση των μυών του αντιβραχίου. Συνήθως η παλάμη, είναι το πρώτο μέρος του χεριού που θα έρθει σε επαφή με τον αντίπαλο προκαλώντας ισχυρό πλήγμα και εν συνεχεία τα δάκτυλα συνεχίζουν διεισδύοντας ( σχίζοντας ).
Η τεχνική Fu Jow τη χρησιμοποιήται κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο, κροτάφους, λαιμός, γεννητικά όργανα και εκτελείται από πολλές κατευθύνεις. Ευθεία, οριζόντια, διαγώνια, κάθετη, ανοδική.
Για τη σωστή εκτέλεση και την επιτυχία αυτή της τεχνικής θα πρέπει να έχουμε προετοιμάσει – γυμνάσει τα δάκτυλα, την παλάμη και τους βραχίονες, έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν τη σύγκρουση. Επίσης θα πρέπει να προστεθεί η κίνηση του ώμου η δράση των ισχίου, και η σωστή θέση του σώματος, αυξάνοντας τη δύναμη και τη σταθερότητα της τεχνικής. Όταν εξασκούμε την ευθεία Fu Jow, είτε με το ένα χέρι ή και με τα δύο ταυτόχρονα, θα πρέπει να τεντώνουμε πλήρως το σώμα μας μιμούμενοι την τίγρη, απελευθερώνοντας όλη τη δύναμη και τη ταχύτητα “χωρίς οίκτο ή φόβο για τη λεία μας”.
Όταν την Fu Jow την εκτελούμαι κυκλικά, θα πρέπει να αισθανόμαστε βαρύ και δυνατό το χέρι μας όπως το πόδι της τίγρης, μπαίνοντας στο πνεύμα του ζώου το οποίο πρέπει να παλέψει για να ζήσει.
Στη Fu Jow, όπως και σε όλες τις τεχνικές, που μιμούνται κινήσεις των ζώων,χρησιμοποιούμε τη δύναμη, το νου, τη φαντασία, το συναίσθημα και την απεικόνιση για να φτάσουμε την ουσία. Αυτό θα ενισχύσει τη φυσική δράση και την αποτελεσματικότητα της τεχνικής .

logo4