(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείται την ιστοσελίδα www.qigong.gr)

Chi Kung (Τσι Γκονγκ)

(氣 功) Chi Kung στο σύστημα γραφής Wade-Giles (παραδοσιακός τρόπος γραφής)
( ) Qi Gong στο σύστημα Γραφής Pinyin (απλοποιημένος τρόπος γραφής)
Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του Chi (氣) αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος (气) σημαίνει ατμός, αέρας και το δεύτερο μέρος (米) σημαίνει ρύζι. Μαζί αυτό μεταφράζεται ως Ενέργεια και παραπέμπει στην ενέργεια από τον αέρα και στην ενέργεια από τα τρόφιμα.
Επίσης ο χαρακτήρας του Kung (功) αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος σημαίνει (工) «εργασία» και το δεύτερο σημαίνει (力) «δύναμη». Όλο μαζί μεταφράζεται ως εργασία, εκπαίδευση, ικανότητα, προσπάθεια, διαχείριση.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι Chi Kung κυριολεκτικά  σημαίνει  «εργασία με την ενέργεια» ή «διαχείριση της ενέργειας». Το Chi Kung είναι μία προληπτική μέθοδος υγείας, η οποία συνδυάζει κινήσεις του σώματος με την αναπνοή και την ηρεμία του νου.
Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα είδος χορού  για να δυναμώσουν το σώμα τους και να ρυθμίσουν τη κυκλοφορία της ενέργειας και του αίματος, τουλάχιστον 2000 χρόνια π. Χ.
Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας χάρισε στο Chi Kung  όλα όσα εμπεριέχονται στη σοφία και την ιδιοφυία των κινέζων κλασσικών και φιλοσόφων. Επιπλέον, τα διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα, η ιατρική και τα σχολεία των πολεμικών τεχνών συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και διατήρηση αυτής της καταπληκτικής τέχνης.
Η θεωρεία του Chi αρχίζει με τη γέννηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, στο βασίλειο του Κίτρινου Αυτοκράτορα.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική θεωρεί πως οι ασθένειες προέρχονται από την έλλειψη, την υπερβολή ή την ανισορροπία της ζωτικής ενέργειας ενός ατόμου. Οι ασκήσεις του Chi Kung αυξάνουν και βελτιώνουν την ποσότητα και την ποιότητα αυτή της ενέργειας και της διοχέτευσης της στο σώμα.
Το σύστημα του Choy Lee Fut έχει το δικό του Chi Kung, το Luohan Chi Kung ή Luohan Kung.

Τα Φορμς του Συστήματος Luohan Kung

Στο σύστημα του Luohan Kung ανήκουν τα παρακάτω φορμς:

  • Sub Bak Luohan Sau
  • Siu Luohan
  • Dai Luohan
  • Wu Chi

Sub Bak Luohan Sau

Το Sub Bak Luohan Sau  («Τα χέρια των 18 Μοναχών») αποτελεί έκφραση του Yang και δίνει έμφαση στο τέλος του Yin και του Yang, όπως και σε όλη την έκταση και τη συστολή της κυκλοφορίας του Chi. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και με την απόλυτη έκφραση του Yang, το σώμα παραμένει ελαφρύ και ευλύγιστο. Αναπνοή και μυαλό ακολουθούν την κίνηση του σώματος και η ενέργεια κινείται από μέσα προς τα έξω. Δυναμώνει το σώμα και το μυαλό, καλλιεργεί την αντίληψη και δίνει στον ασκούμενο σωματική και φυσική ευεξία. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι δίνει έμφαση στην κυκλοφορία της ενέργειας μέσω της κίνησης.

Siu Luohan

Το Siu Luohan («Μικρός Μοναχός»)  αποτελεί έκφραση του Yin, έχει στρογγυλεμένες κινήσεις και είναι πιο μαλακό, σε αντίθεση με το πρώτο φορμ. Το Siu Luohan  αναπαράγει την κυκλοφορία του Chi  δίνοντας έμφαση  στη  χρήση της αναπνοής  και λιγότερο στην κίνηση του σώματος. Κίνηση  και μυαλό ακολουθούν την αναπνοή  και η ενέργεια κινείται από έξω προς τα μέσα. Η κίνηση γεννιέται, καλλιεργείται και εξέρχεται από την ακινησία και ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται και αντίστροφα. Tο Siu Luohan περιλαμβάνει στατικές θέσεις σε διάφορα σημεία, ενσωματώνοντας και θέσεις των χεριών (Mudras).

Dai Luohan

Το Dai Luohan («Μεγάλος Μοναχός») εξασκείται σε θέση οκλαδόν και τα χέρια σε διάφορα  Mudras και θέσεις. Το μυαλό, σε συνεργασία με την αναπνοή, αναπαράγει και κεντράρει το Chi σε διάφορα σημεία των μεσημβρινών κατά μήκος του κεντρικού άξονα του σώματος.

Wu Chi

Το Wu Chi  («Χωρίς Τέλος») συνδυάζει τις δυνατότητες των τριών προηγούμενων φορμς  με την μαχητική ικανότητα. Οι κινήσεις είναι ρευστές και χαλαρές, και το σώμα είναι ελαφρύ και μαλακό. Η γαλήνη  του μυαλού συνδυάζεται με τη κίνηση του σώματος. Το Wu Chi  είναι ένα  από τα πιο προηγμένα φορμς  του Choy Lee Fut.

logo4