«Το μεγαλύτερο δίδαγμα από τη ζωή του στρατηγού Kwan, είναι να καταφέρουμε να πολεμήσουμε το «Εγώ» μας , το οποίο είναι έτοιμο να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή και να καταστρέψει ότι έχουμε δημιουργήσει»

Ο Στρατηγός kwan, έζησε στο τέλος της δυναστείας Han και στις αρχές της περιόδου των 3 Βασιλείων, είχε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο που οδήγησε στην κατάρρευση της δυναστείας των Han και την ίδρυση του κράτους Shu Han κατά τη περιόδων των τριών βασιλείων εκ των οποίων ο Liu Bei ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας.

Ως μία από τις πιο γνωστές ιστορικές προσωπικότητες σε όλη την Ανατολική Ασία, που αληθινές ιστορίες ζωής του έχουν δώσει σε μεγάλο βαθμό μυθιστορηματικό τρόπο.

Ο Στρατηγός Kwan είχε αγιοποιηθεί , ήδη από τη δυναστεία Sui και εξακολουθεί να λατρεύεται από πολλούς Κινέζους σήμερα, ειδικά στη Νότια Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

Σήμερα, o Στρατηγός kwan εξακολουθεί να λατρεύεται ευρέως από τους Κινέζους, με πολλά ιερά στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις. Στο Χονγκ Κονγκ, ένα ιερό του Στρατηγού, βρίσκεται σε κάθε αστυνομικό τμήμα.

ο Στρατηγός Kwan για τα σχολεία kungfu θεωρείται «Ο άγιος των Πολεμικών τεχνών», για αυτό και σε κάθε παραδοσιακό σχολείο, ο βωμός του βρίσκεται σε εξέχουσα θέση.

Συμβολίζει την πειθαρχία το κουράγιο, την αφοσίωση, την ηθική, τιμιότητα, και φυσικά τη μέγιστη μαχητική ικανότητα.

Λέγεται ότι η επιτυχία του στη μάχη ως ηγέτης μετατράπηκε σε αλαζονεία και αυτό τον οδήγησε στη πτώση.

Το μεγαλύτερο δίδαγμα από τη ζωή του, είναι να καταφέρουμε να πολεμήσουμε το «Εγώ»μας , το οποίο είναι έτοιμο να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή και να καταστρέψει ότι έχουμε δημιουργήσει.

Οι περισσότερες απεικονίσεις του στρατηγού Kwan τον δείχνουν να κρατά το Kwan Dao. Αυτό ήταν το όπλο του και είχε σχεδιασθεί από αυτόν και για αυτό εξακολουθεί να φέρει το ιστορικό όνομα «το σπαθί του Κουάν» . Η παράδοση μας λέει ότι το όπλο του Kwan ζύγιζε πάνω από 40 κιλά!!!!!!!

Συχνά απεικονίζεται ο στρατηγός Kwan να κρατά το Kwan Dao, ενώ ιππεύει,

Η εξάσκηση του Kwan Dao εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος σε πολλά στυλ του Κουνγκ Φου. Το σύγχρονο Kwan Dao είναι κατά πολύ ελαφρύτερο και πολλές φορές ίσως προσβάλει τον Στρατηγό Kwan.

logo4