συνέντευξη του Sifu Λαμπάδα
συνέντευξη του Sifu Λαμπάδα στο spiritworks.
Συναντήσαμε το κ. Λαμπάδα Θεόδωρο και μας μίλησε για τα επαγγελματικά του σχέδια και για την πολεμική τέχνη που τόσο αγαπά.
Πριν σχεδόν μία εβδομάδα διεξήχθη στο Ναυπλίο το 8ο Παλαμήδειο Πρωτάθλημα. Πως ζήσατε εσείς όλη τη διοργάνωση; Ποιές πιστεύετε είναι οι διαφορές με τις προυηγoύμενες χρονιές;
Το Παλαμήδειο για εμάς ξεκινά την επόμενη μέρα που τελειώνει το προηγούμενο. Να αναφέρω ότι το πρωτάθλημα συνδιοργανώνεται μαζί με την μαθήτρια μου την Άννα Κοκκινάκη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος οργανωτικά το έχει αναλάβει η Άννα. Ειδικά ο τελευταίος μήνας, είναι ένα συνεχές «τρέξιμο» επειδή έχεις να κάνεις πολλά πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και επίσης το καθένα από αυτά πρέπει να γίνει με τη σειρά του. Στο φετινό πρωτάθλημα προσθέσαμε καινούρια αγωνίσματα, όπως το Light Contact και το Kick Light και συμμετείχαν καινούργια σωματεία που τις προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε κατηγορίες για αυτούς. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε την Πανελλήνια ομοσπονδία Kickboxing που μας επέτρεψε να το κάνουμε αυτό και την Ελληνική Ομοσπονδία Wushu Kung Fu που αδειοδοτεί το πρωτάθλημα.
Στη διοργάνωση λαμβάνουν μερός αθλητές από όλη την Ελλάδα, μάλιστα φέτος είχατε συμμετοχές και από τη Ρουμανία. Τι πιστευέτε πως είναι αυτό που κάνει όλο αυτόν τον κόσμο να ταξιδέψει μέχρι το Ναύπλιο;
Φέτος είχαμε αθλητές από την Ρουμανία, πέρσι είχαμε αθλητές από Πολωνία και Κύπρο. Κάνουμε προσπάθεια ώστε το Παλαμήδειο να γίνει διεθνές πρωτάθλημα. Το μεγάλο μείον για εμάς είναι η απόσταση από το αεροδρόμιο η οποία επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των αθλητών. Παρόλα αυτά τα στάνταρ της διοργάνωσης είναι πολύ υψηλά και αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι που έχουν συμμετάσχει ως αθλητές ή ακόμη και ως απλοί παρατηρητές.
Φέτος είδαμε πολλές διαφοροποήσεις αλλά και καινοτομίες. Τι καινούριο θα υπάρξει στο επόμενο Παλαμήδειο Πρωτάθλημα;
Ναι, φέτος είχαμε τα καινούρια αγωνίσματα, τα κουπόνια έκπτωσης από τοπικές επιχειρήσεις, τους δωρεάν χυμούς σε όλους αθλητές, δωρεάν καφέ για τους προπονητές και του αρχηγούς ομάδων. Το παράρτημα Αργολίδας της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης ήταν και τις δύο μέρες στο πρωτάθλημα και τους ευχαριστούμε για την ουσιαστική συμβολή τους. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες άλλα νομίζω ότι εδώ κάνουμε την διάφορα. Για το επόμενο πρωτάθλημα δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στις τελικές τροποποιήσεις, αλλά ενδεικτικά να σας πω ότι θα αναβαθμίσουμε τις κατηγορίες των τεχνικών Αυτοάμυνας, και ίσως μερικές κατηγορίες του Point fighting όπως είναι οι ομαδικές και οι ανοικτές, να τις πραγματοποιήσουμε το απόγευμα του Σαββάτου.
Διδάσκετε στο τομέα τον πολεμικών τεχνών από τα 18 σας, το τελευταίο διάστημα λόγο κρίσης έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες; Πώς ανταπεξέρχεστε σε αυτές;
Είναι σίγουρο ότι η κρίση μας έχει επηρεάσει όλους. Όμως εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, ίσως αυτό να οφείλεται στην ενασχόληση μου με το kung fu. Πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς, εάν είναι πιστός στα πιστεύω του και έχει μία σταθερή πορεία θα περάσει πιο ανώδυνα μέσα από την κρίση. Αυτό εφαρμόζω στον εαυτό μου, αυτό διδάσκω τους μαθητές μου και τα παιδιά μου.
Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι να διαπρέψει κάποιος στις πολεμικές τέχνες; Ποια στοιχεία πρέπει να διαθέτει;
Θα απαντήσω στην ερώτηση σας διαχωρίζοντας τις πολεμικές τέχνες από τα μαχητικά σπορ. Είναι πολλές οι διαφορές μεταξύ τους. Θα σας πω μόνο τι πρέπει να βρει ένας μαθητής σε μια σχολή kung fu (για αυτό μπορώ να μιλήσω) και τι πρέπει να μελετήσει για να «διαπρέψει». Ηθικό Κώδικα, Φιλοσοφία, Δομή θεωριών, Ανιχνεύσιμη ιστορία, Γενεαλογικό δέντρο.
Για αυτό και σε σχολές kung fu τον δάσκαλο δεν τον αποκαλούμαι προπονητή αλλά SIFU. Εάν ο μαθητής ακολουθήσει τα παραπάνω τίποτα δεν είναι δύσκολο.
Υπάρχει απαγορευτικό όριο ηλικίας στις πολεμικές τέχνες;
Στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες όχι. Είναι έτσι δημιουργημένες και δομημένες που σέβονται και ακολουθούν την βιολογική πορεία του κάθε ανθρώπου. Για αυτό και βλέπουμε ηλικιωμένους ανθρώπους να κάνουν kung-fu ή Qigong σε προχωρημένη ηλικία. Οι πολεμικές τέχνες είναι κομμάτι της ζωής μας και όσο θα υπάρχουμε θα συνυπάρχουν και αυτές μαζί μας.
Γιάτι κάποιος να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες;
Σε αυτήν την ερώτηση θα απαντήσω ως εξης. Ο μαθητής που θα πάει σε ένα σχολείο πολεμικών τεχνών (kung fu για αυτό μπορώ να μιλήσω), θα πρέπει να βρει αυτό που αναζητά. Είτε αυτό είναι μαχητική ικανότητα, μαχητικό άθλημα, υγεία ή ακόμα και προσωπική αναζήτηση.
Στις 30 Νοεμβρίου 2014 θα παραβρεθείτε στο ανοιχτό σεμινάριο Luοhan Qigong στον Μαραθώνα. Πείτε μας δυό λόγια για αυτό.
Ναι, στις 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μαραθώνα θα παραβρεθώ ως βοηθός του Δασκάλου μου Dr. Garcia στο ανοιχτό σεμινάριο Luohan Qigong. Το σεμινάριο διοργανώνεται από τα σωματεία του Choy Lee Fut την αθλητική ένωση Fu jow pai και το σωματείο Tao Club. Αυτή είναι μία συνέχεια που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες με έναν κύκλο σεμιναρίων για εκπαιδευτές με εισηγητή τον Dr. Garcia, στο Luohan Qigong. Το σεμινάριο αυτό εντάσσεται στην γνωριμία και πρώτη παρουσίαση του Luohan στην Αθήνα. Απλώς να αναφέρω ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων και όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να βιαστούν.
Αυτό τoν κύκλο σεμιναρίων για εκπαιδευτές τον παρακολουθούν καταξιωμένοι άνθρωποι του χώρου μας όπως ο Νίκος Μέμμος, ο Γιώργος Καλημέρης, ο Κυριάκος Ελευθερίου, ο Θοδωρής Τσουκιάς, ο Ηρακλής Σταμάτης, η Άννα Κοκκινάκη, ο Βαγγέλης Ταμπουρατζής, ο Δημήτρης Παναγιωτάκης, ο Γιάννης Δέδες και η Αντέλα Ζαμπετάκη. Αισθάνομαι τυχερός επειδή μέσα από το kung fu έκανα πολλούς φίλους και συνεχίζω να γνωρίζω αξιόλογους ανθρώπους.
Σχεδιάζετε κάτι άλλο για το μέλλον;
Το 2015 είναι μία επετειακή χρονιά για το Choy Lee Fut και το Luohan Qigong. Συμπληρώνονται 20 χρόνια που ξεκίνησα να διδάσκω αυτά τα διδάγματα. Σίγουρα θα το γιορτάσουμε ιδιαίτερα. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα…
Κάτι που θα θέλατε να πείτε για να κλείσουμε την συζητήσή μας;
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
____________________________________________________________