Το Κοντάρι Της  Μεγάλης Κόκκινης Σημαίας 大雄旗单頭棍

8c.l.f.maria red flag

λουλουδένιο κοντάρι

Μέσα στο σύστημα του Choy Lee Fut υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από φόρμες Κονταριού δεδομένο της προέλευσης του από το ναό των Shaolin.
Ένα σετ κονταριού  που ανήκει στις προχωρημένες φόρμες του choy lee fut, είναι το «Το Κοντάρι Της  Μεγάλης Κόκκινης Σημαίας»
Ένα από τα πιο φημισμένα γεγονότα (ίσως και μύθος) που αναφέρεται στο ναό του Shaolin κατά την περίοδο της δυναστείας των Ching, είναι η μάχη που έδωσαν 36 μοναχοί όταν κλίθηκαν από την κυβέρνηση να ελέγξουν μια εξέγερση στο Θιβέτ που ακόμη και με το στρατό στη διάθεσή της, ήταν ανίκανη να επιβληθεί.
Οι μοναχοί οπλίστηκαν με τα κονταριά τους και κατόρθωσαν να επανακτήσουν τον έλεγχο του Θιβέτ μέσα σε τρεις μήνες.
Αναφέρεται ότι ο μοναχός που κρατούσε τη σημαία των shaolin, μαχόταν με το κοντάρι της σημαίας.
Το Κοντάρι Της  Μεγάλης Κόκκινης Σημαίας, αναπαριστά κατά κάποιο τρόπο τη μάχη του άγνωστου μοναχού, τιμώντας αυτόν και την παράδοση των shaolin.
Από τεχνικής άποψης, ο ρόλος του κόκκινου πανιού επάνω στο κοντάρι είναι να δυσκολέψει «να φέρει σε σύγχυση» τον αντίπαλο, εμποδίζοντας να δει τον πραγματικό κίνδυνο, που είναι η άκρη του κονταριού.Θα το παρομοιάζαμε με την μάχη του ταυρομάχου με τον ταύρο.

0c.l.f.maria red flag

τεχνική του φλάουτου

Στο Σετ αυτό χρησιμοποιούμε επί το πλείστον τεχνικές με την μία άκρη του κονταριού αλλά χωρίς να λείπουν και τα μπλοκ και χτυπήματα με την άλλη. Γνωστές τεχνικές που υπάρχουν μέσα στο σετ είναι το «λουλουδένιο κοντάρι», «η τεχνική του φλάουτου» και το «κοντάρι που σαρώνει».
Το συναρπαστικό με τα  παραδοσιακά συστήματα του kung-fu, είναι ο τρόπος και η μέθοδος που μαθαίνει ο μαθητής να προσεγγίζει από όλες τις πλευρές αυτές τις παραδόσεις και τα διδάγματα.

Sifu Λαμπάδας Θεόδωρος

22/3/2014