ΤΟ KUNGFU ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ
από τον μαθητή Μακρή Θάνο
(20/06/2017)

Πριν τέσσερα χρόνια ο πεντάχρονος τότε γιος μου ξεκίνησε συστηματικά την ενασχόλησή του με το παραδοσιακό kung-fu στη σχολή Choy Lee Fut του Sifu Λαμπάδα Θοδωρή. Αυτό ήταν η αφορμή να μπω και εγώ στον κόσμο των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών.

Όσο ασχολούμαι με αυτή την ιδιαίτερη και όμορφη πολεμική τέχνη, έχω βιώσει τα οφέλη της σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά. Ένα μάθημα περιλαμβάνει ζέσταμα, τρέξιμο, καλές διατάσεις, βασικές στάσεις ισορροπίας και ακρίβειας, τεχνικές αυτοάμυνας, εξειδικευμένα forms, ασκήσεις ενδυνάμωσης και αποθεραπεία.  Με το  Kung-fu έχω βελτιώσει τη φυσική μου κατάσταση, τη δύναμή μου, την ταχύτητά μου και έχω αυξήσει την αντοχή μου. Τελειώνοντας ένα μάθημα νιώθω γεμάτος και πλούσιος συναισθηματικά. Σκέφτομαι και αναρωτιέμαι:  γιατί δεν ασχολήθηκα από μικρός με το Kung-Fu

Επιπλέον, το Kung-fu μου έχει προσφέρει πάρα πολλά στην πνευματική μου υγεία. Έχω αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Έχει ενισχυθεί ο αυτοέλεγχος, η  αυτοπειθαρχία και η αυτοεκτίμηση.  Έχει συμβάλλει στο να αποβάλω τα νεύρα και το άγχος της καθημερινότητάς μου.

Μέσα από το Kung-fu διδασκόμαστε το σεβασμό προς το δάσκαλο και τους συμμαθητές μας. Στη σύγχρονη εποχή έχει χαθεί ο σεβασμός στις παραδόσεις. Ο χαιρετισμός στην αρχή και το τέλος του μαθήματος αποδεικνύει πόσο σημαντικό και ξεχωριστό είναι το μάθημά μας. Σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα είναι βασικές αρχές που τις βιώνουμε καθημερινά στη σχολή μας.

Η πολεμική τέχνη δεν προωθεί τη βίαιη συμπεριφορά, αντίθετα διδάσκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών αποφεύγοντας ακόμα και μια απλή φιλονικία.

Επίσης στη σχολή διδασκόμαστε Qi Gong. Πρόκειται για επιστήμη και τέχνη που χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοών, απαλές κινήσεις και διαλογισμό για να καθαρίσει, να ενδυναμώσει και να ενισχύσει την κυκλοφορία ζωτικής ενέργειας σε σώμα και νου. Η τεκμηριωμένη ιστορία του Qi Gong χρονολογείται 4.000 χρόνια περίπου και οι ρίζες του προέρχονται από τους μοναχούς του ναού των Σαολίν. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική πρόκειται για το προληπτικό και θεραπευτικό κομμάτι του Kung-fu. Ο θεμέλιος λίθος των ανατολικών πολεμικών τεχνών είναι το Qi Gong. Προσωπικά, με βοηθάει να διαχειρίζομαι το stress και την πίεση σε όλους τους τομείς της προσωπικής και επαγγελματικής μου ζωής και να μπορώ να ανταπεξέλθω με ψυχραιμία και  ηρεμία σε τυχόν δυσκολίες της.

Από την έως τώρα εκπαίδευσή μου με το Kung –fu και το Qi Gong νιώθω βελτιωμένος στη σωματική μου υγεία και στην ψυχική – πνευματική μου ευεξία. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι το Kung-fu είναι ζωή και είναι για μια ζωή.

Μακρής Θάνος