Ο χορός του δράκου

Ο χορός του δράκου  αποτελεί μια μορφή παραδοσιακού χορού στον κινεζικό πολιτισμό. Όπως και ο χορός των λιονταριών, παρατηρείται συχνότερα σε εορταστικές εκδηλώσεις. Ο χορός εκτελείται από μια ομάδα χορευτών που χειρίζονται μια μακριά ευέλικτη φιγούρα ενός δράκου. Η χορευτική ομάδα προσομοιώνει τις φανταστικές κινήσεις αυτού του πνεύματος με ένα κυρτό, κυματιστό τρόπο.

Ο χορός του δράκου εκτελείται συχνά κατά τη διάρκεια της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Οι κινέζοι δράκοι είναι σύμβολο της κουλτούρας της Κίνας και πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη . Η εμφάνιση ενός δράκου είναι τόσο τρομακτική όσο και τολμηρή αλλά έχει μια καλοπροαίρετη διάθεση όπως επίσης αποτελούσε το έμβλημα που αντιπροσώπευε την αυτοκρατορική εξουσία.

Παραδοσιακά, οι δράκοι κατασκευάστηκαν από ξύλο, με στεφάνια από μπαμπού στο εσωτερικό τα οποία ήταν καλυμμένα από πλούσιο ύφασμα, όμως στη σύγχρονη εποχή ελαφρύτερα υλικά όπως το αλουμίνιο και το πλαστικό αντικατέστησαν το ξύλο και τα υπόλοιπα βαριά υλικά.

Τα κινητικά μοτίβα του χορού των δράκων χορογραφούνται σύμφωνα με τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που κατέχουν οι καλλιτέχνες. Το  «ψάξιμο για το μαργαριτάρι»  και το «Ο δράκος κυνηγά το μαργαριτάρι»,  δείχνουν  ότι ο δράκος είναι συνεχώς στην αναζήτηση της σοφίας.

 Ο χορός του Δράκου κατέχει ιδιαίτερη θέση στις παραδοσιακές σχολές  σχολές kung fu