Βασικές Στάσεις
Sei Ping Ma
( 四平馬 ) Τετράγωνο άλογο
Sei: τέσσερα στην κινέζικη γλώσσα, Ping: επίπεδη, σταθερή, στερεά, οριζόντια, Ma: άλογο
Είναι η θεμελιώδης στάση του Choy Lee Fut, γνωστή ως στάση του αλόγου. Ισχυρή και σταθερή, κατά την οποία το βάρος του σώματος στηρίζεται εξίσου και στα δύο πόδια. Το sei ping ma μιμείται τον κινέζικο αριθμό τέσσερα, 四 ο οποίος μοιάζει με ένα τετράγωνο και αναφέρεται στις γωνίες που σχηματίζονται από τους μηρούς, τα δύο πόδια και το πάτωμα.
Τη σωστή απόσταση των ποδιών στο sei ping ma την βρίσκουμε με τον έξης τρόπο. Τοποθετούμε τα πόδια ενωμένα και διαχωρίζουμε τις άκρες των ποδιών προς τα έξω όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να μετακινήσουμε τις φτέρνες. Στη συνέχεια, κινούμαι προς τα έξω τις φτέρνες, στηριζόμενοι στα δάκτυλα. Τέλος φέρνουμε τα πόδια μας κάθετα προς τα εμπρός και λυγίζουμε τα γόνατα έτσι ώστε να «καθίσουμε πάνω στο άλογο»
Στο sei ping ma, τα ισχία είναι ανοιχτά, τα γόνατα προς τα έξω, η πλάτη είναι ίσια, οι ώμοι χαλαροί, το στήθος είναι ανοικτό, οι αγκώνες ελαφρώς προς τα εμπρός και τα χέρια σφίγγουν ελαφρά στη μέση. Είναι σημαντικό να διατηρείτε η ενέργεια στο Dan Tien. Οι μηροί είναι σχεδόν παράλληλα με το πάτωμα και τα γόνατα είναι ακριβώς πάνω από τις άκρες των δακτύλων. Το Sei Ping Ma μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετωπικά, πλάγια, προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά.
Diu Ma
( 吊馬) Κρεμαστό άλογο
Γνωστή ως η Στάση της Γάτας. Η απόσταση μεταξύ των ποδιών είναι τα 2/3 του Sei Ping Ma. Μια νοητή ευθεία γραμμή συνδέει τα δάκτυλα του μπροστινού ποδιού με το μετατάρσιο του πίσω ποδιού, επιτρέποντας μεγαλύτερη ελευθερία δράσης προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Το βάρος του σώματος πέφτει περίπου 70% στο πίσω πόδι και 30% στο μπροστινό πόδι. Η Diu Ma συνήθως χρησιμοποιείται στην άμυνα ή στις αντεπιθέσεις και το πλεονέκτημα είναι ότι, καθώς δεν έχει πολύ βάρος στο μπροστινό πόδι, είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί για γρήγορες μετακινήσεις, λακτίσματα ή προστασία της «μεσαίας πόρτας» και της «κάτω πόρτας».
Ding Ji Ma
(丁字馬) άλογο του χαρακτήρα Ding
Ding: 丁 πίσω Ji: 字λέξη Ma: 馬άλογο
Γνωστή ως η στάση «Τόξου και Βέλος» το Ding Ji Ma, πήρε το όνομα του, από τον κινεζικό χαρακτήρα Ding, (丁) επειδή η θέση των πελμάτων του μπροστινού ποδιού και του πίσω, μοιάζουν με αυτό το γράμμα.
Η θέση αυτή δίνει μεγάλη δύναμη διείσδυσης στις τεχνικές, όπου και αναγκάζει τον ασκούμενο να συνεχίζει προς τα εμπρός.
Είναι μια ισχυρή στάση του σώματος, με ένα ελαφρώς «μειονέκτημα» καθώς δεν υπάρχει επιστροφή όταν η επίθεση έχει ξεκινήσει. Για μια σωστή απόδοση του Ding Ji Ma, πρέπει το σώμα να είναι χαλαρό επιτρέποντας σε διάφορα μέρη να παράγουν προσθετική ενέργεια με κατάληξη να εκρήγνυται μία γροθιά ή ένα λάκτισμα ή μία τεχνική αγκώνα κτλ. Στο Ding JiMa, η δύναμη δημιουργείται στο πίσω πόδι, αυξάνεται όταν το πόδι ισιώνει και ταυτόχρονα ωθεί προς τα εμπρός το γόνατο περιστρέφοντας το ισχίο, δίνοντας κλίση στην πλάτη.
Προκειμένου να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο δύναμη και τα δύο πόδια πρέπει να μείνουν σταθερά στο δάπεδο, χαλαρώνοντας την μπροστινή μηριαία άρθρωση ώστε να καταστεί δυνατή μια γρήγορη και ισχυρή περιστροφή του μπροστινού ισχίου. Ένα συχνό λάθος που παρατηρείται σε αυτή τη θέση είναι να σηκώνεται η φτέρνα του πίσω ποδιού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκή στήριξη. Τέλος η θέση του πίσω ποδιού πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών και του μπροστινού σε γωνία 90 μοιρών
Nau Ma
(扭馬) Στριφτό άλογο
Guai Ma
(拐馬) Γυριστό άλογο
Tao Ma
(偷馬) Κλεφτό άλογο
Όλα αυτά τα άλογα χρησιμοποιούν την ίδια διάταξη στα πόδια. Το ένα πόδι περνά μπροστά ( Guai Ma) ή περνά πίσω (Ταο Μα). To μετατάρσιο του πίσω ποδιού έρχεται σε ευθεία με τη φτέρνα του μπροστινού ποδιού με τον παραπάνω τρόπο.
Η Nau Ma γίνεται με την ενεργοποίηση και των δύο μεταταρσίων επειδή η στροφή γίνεται επιτόπου. Τα πόδια επειδή ενώνονται θυμίζουν « ψαλίδια». Σε αυτές τις θέσεις το ένα πόδι στηρίζει (δεκανίκι) το άλλο, προσπαθώντας να επιτύχει ισορροπία και έλεγχο του dan tien χαμηλά.
Όλες αυτές οι θέσεις επιτυγχάνονται με τους μηρούς κολλημένους και τα ισχία σε πλήρη στροφή. Το ένα πόδι βοηθάει το άλλο, χωρίς όμως να «καθίσουμε» πάνω στα πόδια. Και οι τρεις θέσεις χρησιμοποιούνται για άμυνα ή επίθεση και πέρασμα σε κάποια άλλη θέση. ( sei ping ma, ding ji ma)
Να θυμάστε πάντα ότι η δύναμη και η σταθερότητα οποιασδήποτε κίνησης εξαρτάται από το ισχίο και το κάτω μέρος της κοιλιάς .
JI NG MA
( 子午馬) θέση Άγκυρας
Ji: μεσάνυχτα, Ng: Μεσημέρι, Ma: άλογο
Αυτή η θέση αλόγου, το Ji Ng Ma αντανακλά την εναλλαγή του Yin και του YANG.
Από τη θέση Sei Ping Ma, χαλαρώνουμε το πίσω μέρος του ισχίου, το γόνατο πέφτει και τα δάκτυλα του πίσω ποδιού αρχίζουν να « γραπώνουν στην άμμο». Η θέση αυτή, βοηθάει η ενέργεια να μείνει στο κάτω Dan Tien, δίνοντας ένα ισχυρό συναίσθημα, ισορροπίας, καθώς επίσης και μια εξαιρετική ικανότητα δράσης / αντίδρασης.
Η κάμψη του ποδιού, είναι το αντίβαρο και προσφέρεται για να ανακτήσει τη δύναμη από μια τελευταία γροθιά. Το πίσω πόδι μοιάζει με ένα ελατήριο που είναι έτοιμο να τιναχτεί. Η Ji Ng Μα είναι η «κεντρική» θέση στη μάχη του συστήματος “Pa Kwa”.
Η θέση άγκυρας είναι η πιο αποτελεσματική θέση για χρησιμοποιήσουμε τα πόδια και τα χέρια μαζί.
Όταν εκτελούμε την Ji Ng Μα το σώμα μοιάζει με το τελικό (ς).
Lok Quai Ma
( 落跪馬 ) Γονατιστό Άλογο
Lok: 落 Πτώση, Quai:跪 Γόνατο, Ma: 馬 Άλογο
Το Lok Quai Ma, μοιάζει πολύ με τη θέση Jin Ma με τη διαφορά ότι το ισχίο στρίβει πολύ περισσότερο, και οι ώμοι επίσης. Το μπροστινό πόδι μένει κάθετο προς το σώμα, ενώ παράλληλα το πέλμα στρίβει σε γωνία 90ο περίπου σφραγίζοντας την «κάτω πόρτα»
Το πίσω πόδι στηρίζεται στις μύτες του ποδιού και του μεταταρσίου, που «καρφώνεται» σταθερά στο πάτωμα, ενώ το γόνατο είναι λυγισμένο και κινείται προς τα έξω προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα. Ακόμη το πίσω πόδι μπορεί σε μία μάχη σώμα με σώμα με τη φορά της κίνησης που έχει να κλειδώσει το πόδι του αντιπάλου χτυπώντας τον στο πίσω μέρος του γόνατου. Το Lok Quai Ma δίνει τη δυνατότητα στον ασκούμενο να μετακινεί το σώμα του σε διαφορετικά ύψη έχοντας μεγάλη διεισδυτική δύναμη, πολύ κοντά με εκείνο της Ding Jing Ma, με το πλεονέκτημα της άμυνας και της επίθεσης από πάνω ή προς τα κάτω προσφέροντας μεγάλη κινητικότητα σε διαφορετικές επιθέσεις και άμυνες χρησιμοποιώντας, γνωστές τεχνικές του choy lee fut. (ding geuk. Jeet fu chui, loi yam, chi nau κτλ)
Hei Geuk Ma
Άλογο με σηκωμένο το πόδι
Γνωστή και ως στάση του Γερανού. Το σημαντικό σε αυτή τη θέση είναι το γόνατο του σηκωμένου ποδιού να είναι κοντά στο ύψος του στήθους
Τan– Ma
(Άλογο που τράβα)
Η Tan Ma είναι μία θέση Sei Ping Ma στην οποία έχουμε μετακινήσει το κέντρο βάρους προς τα πίσω.
Τou– Ma
(Άλογο που σπρώχνει)
Η Tou Ma είναι μία θέση Sei Ping Ma στην οποία έχουμε μετακινήσει το κέντρο βάρους προς τα εμπρός.