Ιστορία του Choy Lee Fut

CHAN HEUNG
Ιδρυτής Του Choy Lee Fut

CHAN KOON PAK

CHAN YIU CHI

CHAN WAN HON

Ο Chan Heung, (陳享) γεννήθηκε 10 Ιουλίου το 1806, ήταν από το χωριό King Mui (京梅 ) (Ging Mui), στην περιοχή San Woi ( 新會) (Xin Hui) της επαρχίας Guangdong. Από την ηλικία των 7 ετών ο Chan Heung, άρχισε να διδάσκεται Kung-fu από τον θείο του, Chan Yuen Wu (陳遠護). Αν και παιδί ακόμα ο Chan Heung, ήταν δυνατός και μάθαινε γρήγορα. Είχε μια φυσική ικανότητα και γρήγορα κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια και τη στοργή του θείου του, ο οποίος του έμαθε πολύ εύκολα όσα ήξερε. Μέσα σε λίγο καιρό το Kung fu του Chan Heung είχε εξελιχθεί πολύ που του έγινε πρόταση διδάσκει σε ένα σχολείο του θείο του στη περιοχή του Sun Wui.
Κάποια μέρα έμαθε, ότι κάποιος άλλος δάσκαλος, με το όνομα Lee Yau Shan (李友山) είχε προσκαλεστεί να διδάξει στη γειτονιά του. Ο Lee ήταν μαθητής του μοναχού Jee Sin (至善禪師) του ναού Shaolin από την περιοχή Fukien, και η τεχνική του λεγόταν ότι ήταν τρομερή. Ο Chan Heung έχοντας δυνατή θέληση και αγαπώντας τον καλό αγώνα, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνατοτητές του, και επιτέθηκε στον Lee καθώς αυτός έφευγε από ένα εστιατόριο. Προσπάθησε να τον ρίξει κάτω, βάζοντας και τα δύο του χέρια γύρω από την μέση του Lee. Ωστόσο ο Lee, αντιμετώπισε την επίθεση με ηρεμία, λύγισε ελαφρά τα γονατά του και κατέβασε το κέντρο βάρους του και το Chi (ενέργεια) έτσι ώστε όσο και να προσπαθούσε ο Chan Heung, δεν μπορούσε να τον λυγίσει. Τότε ο Lee γύρισε, σήκωσε το πόδι του βάζοντας τρικλοποδιά και ταυτόχρονα κλώτσησε τον Chan Heung πετώντας αυτόν, μέτρα μακριά. Βλέποντας ο Lee ότι ο Chan Heung μπόρεσε να σηκωθεί χωρίς να είναι τραυματισμένος από την πτώση, παραξενεύτηκε. Συνεχάρη τον Chan Heung και μετά απαίτησε να μάθει σε ποιο σχολείο ανήκε και το λόγο που του επιτέθηκε τόσο ύπουλα, ενώ θα μπορούσε να τον προκαλέσει κανονικά σε αγώνα. Ο Chan Heung ντροπιάστηκε και του απάντησε ότι η επίθεση ήταν δική του ιδέα γιατί ήθελε να δοκιμάσει τις ικανοτητές του, χωρίς να μπλέξει τον δασκαλό του με την ήττα αυτή. Εκπληκτος ο Lee με την απάντηση αυτή, έφυγε, αφήνοντας τον Chan Heung σε αμηχανία. Μέρες αργότερα, ο Chan Heung έμαθε ότι ο Lee είχε αναφέρει ότι ανεξάρτητα από την εξυπνάδα και την ικανοτητά του, ο Chan Heung χαράμιζε τη ζωή του και το ταλέντο του, γιατί ο εγωισμός τον εμπόδιζε να βελτιώσει την τεχνική του. Τότε ο Chan Heung κατάλαβε την αλήθεια:
Ότι δεν υπάρχουν όρια στη τέχνη του kung fu και έτσι, αυτός άφησε την θέση του σαν εκπαιδευτής και γράφτηκε στη σχολή του Lee.
Ο Chan Heung ήταν μαθητής του Lee για 5 χρόνια.
Μία μέρα, ο Lee Yau Shan και ο Chan Heung, άκουσαν για κάποιο μοναχό ονόματι Choy Fook, ο οποίος ζούσε σε ένα ναό στο Law Fou. Αυτός ο μοναχός ήταν γνωστός για την ικανοτητά του στη Κινέζικη ιατρική. Ο Lee είπε στον Chan Heung ότι κάποιος τόσο ικανός στο «Dit DA» (Θεραπεία μυϊκών και σκελετικών τραυμάτων) θα πρέπει να είναι και ικανός στις πολεμικές τέχνες.
Έχοντας δαγκωθεί από το έντομο της περιέργειας, αποφάσισαν να επισκεφτούν αυτόν τον μοναχό αμέσως. Φτάνοντας στη πύλη του ναού συνάντησαν έναν άντρα, γέρο αλλά ψηλό και μυώδη, με ένα βλέμμα που σε διαπερνούσε. Αυτός ο άντρας ισχυρίστηκε ότι είναι μαθητής του Choy Fook ( 蔡褔) και προσκάλεσε τους δύο επισκέπτες να μπούνε στο ναό να πιούνε τσάι μαζί του.
Όταν οι δύο άντρες καθίσανε κάτω, ο γέρος άντρας πήγε να κόψει ξύλα για να βράσει νερό και το έκανε αυτό με τα γυμνά του χέρια. Η περιέργεια του Lee έφτασε στο αποκορύφωμα, σχολίασε στον Chan Heung ότι το Kung fu αυτού του άντρα, ήταν πολύ καλό και αν τους έκανε επίδειξη προς δικό του όφελος, αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να ανταποκριθούν με μερικές δικές τους τεχνικές.Ο Lee σηκώθηκε και περπάτησε προς ένα πέτρινο ρυζόμυλο που ήταν δίπλα στη σκάλα του ναού. Έκατσε πίσω κλώτσησε το μύλο και τον σήκωσε από τη γη. Ο γέρος κοιτούσε διασκεδάζοντας. Μετά ο γέρος, πήγε προς το ρυζόμυλο, έκοψε ένα κομμάτι από την γωνία του χτίσματος, έτριψε την πέτρα με τα γυμνά του χέρια και πέταξε την σκόνη μπροστά από τον Lee, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο Choy Fook και ότι η σκόνη ήταν μία προειδοποίηση στους επισκέπτες που δεν συμπεριφέρονταν σωστά. Ο Lee γεμάτος σεβασμό, για τον Choy Fook ευχαρίστησε τον γέρο άντρα και έφυγε αφήνοντας τον Chan Heung να χειριστεί το θέμα. Ο Chan Heung αφοσιωμένος όπως ήταν στις πολεμικές τέχνες κατάλαβε ότι αυτή ήταν μία ευκαιρία για να προχωρήσει την εκπαιδευσή του με ένα δάσκαλο ανώτερων δυνατοτήτων. Χωρίς να χάσει χρόνο γονάτισε μπροστά στο μοναχό και τον ικέτεψε να τον δεχτεί για μαθητή του. Ο Choy Fook τον εξέτασε σιωπηλά – λαμβάνοντας υπόψη και τα χαρακτηριστικά του νεαρού άντρα – και τελικά συμπέρανε ότι η παράκληση ήταν γνήσια. Ο Choy Fook χαμογέλασε και είπε στον Chan Heung ότι αν επιθυμούσε να γίνει μαθητής του θα έπρεπε να υπακούσει τους ακόλουθους όρους:

1. Ο Chan Heung θα πρέπει να μείνει μαζί του στο ναό το λιγότερο 10 χρόνια.

2. Ο Chan Heung δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές του για να σκοτώσει ή να τραυματίσει και δεν θα πρέπει ποτέ να υπερηφανεύεται για αυτά που έμαθε.

3. Ο Chan Heung θα πρέπει να κλωτσήσει το ρυζόμυλο πάλι στη θέση του.

Με ευχαρίστηση ο Chan Heung, έβαλε στη θέση του το ρυζόμυλο εύκολα και έγινε μαθητής του Choy Fook.
Για τα επόμενα 10 χρόνια, ο Choy Fook δίδαξε τον Chan Heung, με μεγάλη ακρίβεια και πειθαρχία. Κάθε καινούρια τεχνική χρειαζόταν μέρες για να διδαχτεί και ο Chan Heung έπρεπε να εξασκεί την κάθε κίνηση με ταχύτητα, ακρίβεια, δύναμη και κατανόηση για να μπορέσει να μάθει την επόμενη. Ο Chan Heung είδε ότι το kung fu του, είχε βελτιωθεί φοβερά και ήταν πολύ διαφορετικό από πριν. Η γνώση που του έδωσε ο Choy Fook, είτε γυμνή γροθιά, ή κοντάρι ή ξύλινη κούκλα, ήταν ατελείωτη και γεμάτες εκπλήξεις, όπως η ίδια η φύση. Ένας συνδυασμός σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης, φυσικές ικανότητες και το πεπρωμένο ενός καλό δασκάλου επέτρεψαν στον Chan Heung να ολοκληρώσει την εκπαιδευσή του σε 10 χρόνια.
Ο Choy Fook είπε, ότι δεν ήταν σίγουρος αν ήταν καλή τύχη για τον Chan Heung ή για τον εαυτό του, το ότι ο Chan Heung είχε επιτύχει να μάθει όλα όσα του είχε διδάξει. Μέχρι που δέχτηκε τον Chan Heung για μαθητή του ο Choy Fook, είχε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι μπορεί να πέθαινε παίρνοντας μαζί του τη τέχνη.
Ο Choy Fook αν και ήταν πρόθυμος να στείλει τον Chan Heung στο σπίτι του, συνέχισε να λεει, ότι για να είσαι ένας πραγματικός ακόλουθος του Shaolin πρέπει να μάθεις την Κινέζικη ιατρική και τις «έξι μαγικές συνταγές». Ακούγοντας αυτό ο Chan Heung, αποφάσισε να μείνει για δύο επιπλέον χρόνια, αφήνοντας τελικά το μοναστήρι μετά από 12 χρόνια μαθητείας. Κατά την διάρκεια του αποχαιρετισμού, ο Chan Heung ζήτησε από τον Choy Fook να του πει το μέλλον του. Ο Choy Fook του είπε, ότι αν και δεν ήταν μεγαλωμένος να κάνει προφητείες, αυτός και οι απογονοί του θα ήταν ηγέτες όσο κρατιόταν ζωντανή η παράδοση του Shaolin. Εκτός από τις συμβουλές που έδωσε ο Choy Fook στον Chan Heung, του είπε και τo ακόλουθo:

龍虎風雲會 徒兒好自爲重光少林術 世代毋相遺

“Ο  Δράκος και η Τίγρη αντάμωσαν στον παράδεισο  για να αναζωογονήσουν τους τρόπους των Shaolin. Δίδαξε τους Μαθητές σου την ορθότητα και άσε την κάθε γενιά να πορεύεται”

Oταν έφυγε ο Chan Heung, τρεις από τους αδερφούς του, στη μάθηση, τον συντρόφευαν σε όλο το δρόμο κάτω από το βουνό. Ήταν ο Jeung Tin Cheng με το παρατσούκλι (θαρραλέος Jeung), ο Tung Kwan ένας μοναχός από το βουνό Law fou και ο Chan chung Nin ένας άντρας από τη περιοχή του Chan Heung, το Sun Wui.
O Chan Heung γύρισε στη περιοχή του και οργάνωσε μία κλινική για να θεραπεύει τους αρρώστους και να βοηθάει τους φτωχούς. Αργότερα οι μεγάλοι σε ηλικία της οικογένειας, τον έπεισαν να στήσει ένα σχολείο στο προγονικό μέγαρο του χωριού. Ονόμασε το σχολείο Hung Sing Gwoon και την κλινική Wing Sing Tong. Όταν διάλεξε ένα όνομα για το καινούριο του στυλ, ο Chan Heung, σκέφτηκε, ότι όλα τα κύρια στυλ των πολεμικών τεχνών προέρχονται από το ναό του Shaolin και πολλά διάσημα στυλ είχαν ονόματα από οικογένειες, όπως το Kung, Lau, Choy, Lee και Mok. Επειδή το Kung fu που είχε διδαχτεί, από δασκάλους με ονόματα Choy, Lee και Chan, σκέφτηκε ότι θα ήταν σωστό να συνδυάσει τα ονοματά τους για να δημιουργήσει το τίτλο για το καινούριο του στυλ και για να τιμήσει τα έργα τους, αντί να το ονομάσει προσωπικά στυλ Chan.
Διάλεξε το όνομα CHOY LEE FUT, (蔡李佛) : Choy, προς τιμή του μοναχού Choy Fook, ο οποίος έδωσε τόση από τη γνώση του, Lee, προς τιμή του Lee Yau San και επίσης για να τιμήσει άλλους πρωτοπόρους και ειδικά τον Lee Sau, ο οποίος, βελτίωσε το επίπεδο των πολεμικών τεχνών του Shaolin. Τέλος, Fut, που σημαίνει Βούδας στην Καντωνέζικη διάλεκτο, τιμώντας το ναό των Shaolin και τη καταγωγή του συστήματος.
Τρία χρόνια αργότερα, σε πρόσκληση του της υπερπόντιας Κινέζικης οργάνωσης ο Chan Heung, άφησε το χωριό του για το Βόρειο Ωκεανό. Εκεί πέρασε τρία χρόνια διδάσκοντας και μετά πέρασε στο Νότιο Ωκεανό για να διδάξει στην οργάνωση της Kwantung, για πολλά χρόνια.
Όταν τελικά επέστρεψε στο βουνό Law Fou, για να επισκεφτεί τον Choy Fook, έμαθε ότι είχε πεθάνει όσο αυτός έλειπε, στην ηλικία των 112 ετών. Ο Chan Heung, ερμήνευσε το γεγονός, το ότι δεν μπόρεσε να δει το δασκαλό του μια φορά ακόμα πριν το θανατό του, σαν κάποια σημαντική αμαρτία και διάλεξε να τιμωρηθεί, με το να γράψει ένα βιβλίο, με όλη του τη μάθηση, για να φτιάξει ένα γραπτό αρχείο για τους απογόνους και να εμποδίσει οποιαδήποτε λάθος ερμηνεία και ασάφεια να εισχωρήσει στο στυλ. Ονόμασε το χειρόγραφο: «το εγχειρίδιο των πολεμικών τεχνών του choy lee fut».