Οι πολεμικές τέχνες μέσα από τη ματιά μιας αθλήτριας

Από τη Μαρία Λαμπάδα

IMG_3018Θυμάμαι έντονα την πρώτη μου συμμετοχή σε πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών όπου ως αθλήτρια καλούμουν να παρουσιάσω για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της πολύωρης προπόνησης μου. Βρισκόμουν στην ηλικία των επτά και παρά το μικρό της ηλικίας μου, γνώριζα πολύ καλά τον σκοπό για τον οποίο βρισκόμουν εκεί. Η πρώτη μου συμμετοχή σε πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη μου νίκη και σηματοδότησε την γνωριμία μου με τον αγωνιστικό χώρο των πολεμικών τεχνών.
Σίγουρα, τα βραβεία και οι διακρίσεις μπορεί να προσφέρουν μια επιβράβευση σε εμάς τους ίδιους, στο δάσκαλο μας και στην οικογένεια μας, αλλά όμως πίσω από αυτά κρύβεται η βαθύτερη έννοια των πολεμικών τεχνών.

Οι πολεμικές τέχνες είναι κάτι ανεκτίμητο! Αποτελούν τρόπο ζωής και καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του καθενός. Δεν χαρακτηρίζονται σε καμία περίπτωση ως «βία», αντιθέτως προβάλλουν την πειθαρχεία και την ευγενή άμιλλα. Ειδικότερα, μαθαίνουν στον αθλητή να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Μέσω αυτών καλλιεργείται ο αυτοσεβασμός και φυσικά, υποδηλώνεται ο σεβασμός στην ίδια την πολεμική τέχνη.

Το choy lee fut kung fu για εμένα σημαίνει εκτόνωση, αύξηση αυτοπεποίθησης, αντοχής, δύναμης για την αντιμετώπιση δυσκολιών όχι μόνο του αθλήματος, αλλά και της ζωής μου γενικότερα. Οι αρχές του διέπουν την καθημερινότητα μου και έχουν αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο σκέψης, δράσης αλλά και κρίσης μου.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η πολεμική τέχνη και συγκεκριμένα το kung fu είναι κάτι πολύ παραπάνω από κλοτσιές και γροθιές. Αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου εδώ και 11 χρόνια αλλά και ένα πολύ σημαντικό δώρο από τον πατέρα μου, ο οποίος με μύησε σε αυτόν τον τρόπο ζωής.

logo4