Οφέλη και Εφαρμογές του Luohan Qi Gong

To Luohan μπορεί να ωφελήσει με μοναδικό τρόπο τον άνθρωπο, αντιμετωπίζοντάς τον σαν μία ολοκληρωμένη βιολογική αλλά και πνευματική οντότητα. Συνοψίζοντας τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από την ενασχόλησή του με αυτό το σπάνιας ποιότητας και ομορφιάς σύστημα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Αναπνοή
Η αναπνοή είναι  η ανταλλαγή αέρα ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως εισπνέουμε οξυγόνο και εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική σε αυτή την «ανταλλαγή», δεν εισπνέουμε μόνο οξυγόνο, αλλά κυριολεκτικά «τρέφουμε» τον εαυτό μας. (Gong Chi ονομάζεται η ενέργεια που παίρνουμε από τον αέρα και Gu Chi η ενέργεια που παίρνουμε από την τροφή).
Μια βαθιά και αργή αναπνοή διαμορφώνει ένα ήρεμο και χωρίς άγχος μυαλό. Από την άλλη πλευρά, μια γρήγορη και επιφανειακή αναπνοή προκαλεί νευρικότητα, άγχος και στρες.

Συγκέντρωση
Συγκέντρωση της σκέψης σημαίνει να εστιάζουμε τη προσοχή μας σε ένα σημείο.
Στο Chi Kung  λέμε: «σκέψου ένα πράγμα για να ξεχάσεις 1000 άλλα». Με την συγκέντρωση του μυαλού βοηθάμε το κεντρικό νευρικό μας σύστημα να είναι προστατευμένο, να φιλτράρει τις πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο οπότε και να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα. Το να είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάτι, μας βοηθάει να ζούμε το παρόν χωρίς να σπαταλάμε ενέργεια σε ζητήματα που είναι άσχετα με την εκάστοτε περίσταση.
Είμαστε και παίρνουμε από αυτό που σκεφτόμαστε: αρνητικές σκέψεις θα μας φέρουν προβλήματα, ενώ οι θετικές σκέψεις θα μας οδηγήσουν σε καλή υγεία και αρμονική ζωή.

Χαλάρωση
H χαλάρωση είναι μία ψυχοσωματική κατάσταση που αποτρέπει τη σπατάλη ενέργειας και επιτρέπει την ομαλή κυκλοφορία της. Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η χαλάρωση σχετίζεται άμεσα με την αναπνοή. Αργές και βαθιές εισπνοές από τη μύτη και κυρίως μακριές εκπνοές από το στόμα, μας βοηθούν να χαλαρώσουμε ψυχοσωματικά.

Άσκηση
Είναι καθήκον μας να κρατάμε το σώμα μας σε καλή υγεία και φυσική κατάσταση. Διαφορετικά, δε θα είμαστε σε θέση να κρατήσουμε το μυαλό μας δυνατό, καθαρό και διαυγές.
Το Chi Kung σαν μυϊκή άσκηση, αλλά και σαν ολοκληρωμένη φυσική δραστηριότητα, δυναμώνει το σώμα, διατηρεί ευλύγιστους τους μυς και τένοντες και ευκίνητες τις αρθρώσεις, και επιτρέπει στην ενέργεια και στο αίμα να ρέουν σε ολόκληρο το σώμα, κρατώντας τα εσωτερικά όργανα σε υγιή κατάσταση.
Θα πρέπει να εξασκούμαστε έχοντας αποβάλει τις όποιες εντάσεις, διατηρώντας μια ίσια αλλά χαλαρή στάση και να ακούμε το σώμα μας για να αποφεύγουμε τη συσσώρευση άγχους.
Θα πρέπει να αναλογιστούμε και να θυμόμαστε πάντα ότι η ανθρώπινη ύπαρξη δε συνίσταται μόνο από το φυσικό σώμα, αλλά και από το νου και το πνεύμα. Γι’ αυτό η καθημερινή μας άσκηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και των τριών αυτών συνιστωσών: ενδυνάμωση του σώματος, ηρεμία του νου και εγρήγορση του πνεύματος.

Διαχείριση Της Ενέργειας
Το Luohan είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας. Ο τελικός σκοπός αυτής της διαχείρισης και του έλεγχου της ενέργειας εξαρτάται από τις επιδιώξεις και τους στόχους του κάθε ανθρώπου. Ορισμένοι επιθυμούν τον έλεγχο της ενέργειας για να έχουν ένα πιο υγιές και λειτουργικό σώμα, άλλοι για να ηρεμήσουν τον νου τους, κάποιοι θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστήρια της ζωής, και άλλοι θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε ένα άθλημα. Υπάρχει, λοιπόν, ένα ευρύτατο και πολυποίκιλο πεδίο εφαρμογών του Chi Kung, με διαρκώς αυξανόμενες δυνατότητες διεύρυνσης.
Οι μηχανισμοί που διαθέτουμε για τον έλεγχο της ενέργειας είναι τρεις, τους οποίους χρησιμοποιούμε ως σύνολο ή και μεμονωμένα.

 • Το Σώμα (μέσω του φορμ Sub Bak Luohan Sau )
 • Η Αναπνοή (μέσω του φορμ Siu Luohan)
 • O Nους (μέσω του φορμ Dai Luohan)

Luohan και Παιδιά
Το Luohan δεν απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Είναι μία εξαιρετική άσκηση για όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβάνοντας  και τα παιδιά.

Μερικά από τα οφέλη στις μικρές ηλικίες είναι τα ακόλουθα:

 • Βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τις φυσιολογικές κινήσεις του σώματος, να γνωρίσουν τα μυϊκά τους όρια και να μάθουν να εκτελούν ελεγχόμενες κινήσεις, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμών.
 • Βελτιώνει το νευρομυϊκό συντονισμό, που σημαίνει αποτελεσματικότερη συνεργασία μυών και νεύρων, με καλύτερα αποτελέσματα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα – στον αθλητισμό αλλά και στην καθημερινή ζωή.
 • Δημιουργεί βαθύτερη σύνδεση σώματος και πνεύματος, βελτίωση της ισορροπίας, αύξηση της συγκέντρωσης, παρακολούθηση της ενέργειας και επίγνωση των συναισθημάτων.
 • Συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση της κίνησης και ακινησίας, καθώς και της ηρεμίας, που είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ισορροπία του νευρικού συστήματος και την ύπαρξη συναισθηματικής σταθερότητας στα παιδιά.
 • Οι περισσότερες ασκήσεις του Luohan Gong προέρχονται και εμπνέονται από τη φύση, και μιμούνται συμπεριφορές του ζωικού βασιλείου. Αυτό βοηθά τα παιδιά να εξερευνήσουν το σώμα τους μέσα από απεικονίσεις και να προσεγγίσουν με εναλλακτικούς τρόπους τη φύση και τη δημιουργία.
 • Το Luohan Kung είναι μια άριστη άσκηση γυμναστικής, αλλά ταυτόχρονα και κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό: είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος διαχείρισης της ενέργειας. Γι’ αυτό ακριβώς, καθώς και για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, συνίσταται και ενθαρρύνεται η εξάσκησή του από τα παιδιά, ώστε να τα εισάγει ευχάριστα και σταδιακά στο βασίλειο της αναπνοής και της ενέργειας.

Luohan και Τρίτη ηλικία

Σύμφωνα με πολλά επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα, η ήπια άσκηση στην τρίτη ηλικία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων καταστάσεων.

Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει το πέρασμα του χρόνου ούτε να αντιστρέψει ή να αποφύγει τις βιολογικές συνέπειες που επιφέρει. Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός που να ορίζει πότε ένα άτομο έχει μπει στη λεγόμενη τρίτη ηλικία.  Εντούτοις, μετά το 65ο έτος, σε άλλους ανθρώπους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές φυσιολογικές μεταβολές, όπως:

 • Εξασθένιση της μυϊκής δύναμης
 • Μείωση της οστικής πυκνότητας (που είναι πολύ συχνότερη και εντονότερη στο γυναικείο πληθυσμό)
 • Φθίνουσα αίσθηση της ισορροπίας
 • Περιορισμός της ευλυγισίας και ευκινησίας
 • Μειωμένη ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου
 • Σταδιακά μειούμενη ικανότητα συγκέντρωσης

Το Luohan είναι με τέτοιον τρόπο δομημένο και περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας. Ειδικότερα περιλαμβάνει:

 1. Ασκήσεις Δύναμης: Βοηθούν στη διατήρηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας, κρατούν το βασικό μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα και σταθεροποιούν την πυκνότητα των οστών.
 2. Ασκήσεις Ισορροπίας: Έρευνες έχουν δείξει ότι στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας πολλοί τραυματισμοί προκύπτουν σαν αποτέλεσμα συνθηκών έλλειψης ισορροπίας. Οι ασκήσεις ισορροπίας που περιλαμβάνει το Luohan Kung βοηθούν τον άνθρωπο να διατηρήσει την αντίληψη της θέσης και της μετακίνησης στο χώρο, ώστε να μπορεί να φέρει εις πέρας τις καθημερινές του δραστηριότητες με τρόπο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
 3. Ασκήσεις Διατάσεων: Είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ευλυγισίας και την πρόληψη τραυματισμών των μυών και των αρθρώσεων. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνει το Luohan Kung κινούν σφαιρικά όλες τις αρθρώσεις κρατώντας σταθερό το εύρος κίνησής τους, και διατηρούν ευλύγιστους και υγιείς όλους τους μυς και τένοντες.
 4. Ήπια Αερόβια Άσκηση: Συμβάλλει καθοριστικά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, καθώς και στη διατήρηση του ιδανικού για τον κάθε άνθρωπο σωματικού βάρους.
 5. Ασκήσεις Αναπνοών: Είναι απαραίτητες για την εκγύμναση των θωρακικών μυών και τη σωστή λειτουργία των πνευμόνων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας πρόσληψης οξυγόνου.
 6. Ασκήσεις Συγκέντρωσης: Οι ασκήσεις διαλογισμού του Luohan Kung συμβάλλουν καθοριστικά στον έλεγχο της δραστηριότητας του νου και στη διατήρηση πνευματικής διαύγειας.