Τεχνικές Χεριών

Peck Choi
Γροθιά Τσεκούρι (劈捶)

Το χτύπημα  Peck Choi  (劈捶) είναι από τις βασικές γροθιές /μπλοκ στην ύλη του choy lee Fut  και σε πολλά στυλ του νότιου Shaolin. ( 少林 ).
Το Pek Choi  μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καατεύθυνση 45 μοιρών προς τα μέσα ή προς τα έξω και περισσότερο αυτή η εκδοχή χρησιμοποιείται για μπλοκ μιας γροθιάς ή μιας αρπαγής.
Η άλλη  εκδοχή του Peck Choi και πολύ δυναμική, χρησιμοποιήται κάθετα, στοχεύοντας  την κορφή του κεφαλιού ή την κλείδα του αντίπαλου. Όταν εκτελούμε το κάθετο Pek Choi, πρέπει να κατευθύνομαι την ενέργεια από πάνω προς τα κάτω δίνοντας έμφαση στα ισχία καταλήγοντας σε θέση Tan ma ή Nau ma . Η γροθιά αυτή θυμίζει ξυλοκόπο που σχίζει τους κορμούς με το τσεκούρι και για αυτό έχει πάρει και το όνομα «γροθιά τσεκούρι». Το χτύπημα/μπλοκ μπορούμε να το εκτελέσουμε με τη γροθιά της τίγρης,  (Fu kuen 虎拳 ) ή της λεοπάρδαλης (Paau Kuen 豹 拳).
Το Peck Choi  (劈捶) είναι τεχνική που καλύπτει την διαγώνια και κάθετη κατεύθυνση του συστήματος  Ba gwa  (八卦) του Choy Lee Fut. Όταν εκτελούμαι το peck  με ανοιχτή την παλάμη λέγεται peck Kiu.( 劈橋) Όταν εκτελούμε το peck με το σπαθί λέγετε Peck Do. ( 劈刀)

Paau Kuen
Γροθιά Λεοπάρδαλης (豹 拳)

Τη γροθιά της Λεοπάρδαλης, Paau Kuen ( 豹 拳) τη σχηματίζουμε με την κάμψη της πρώτης και δεύτερης άρθρωσης των δαχτύλων μας. Εν συνεχεία με τον αντίχειρα, πιέζουμε  σφιχτά και σταθερά τα τέσσερα δάχτυλα για να σφραγίσουμε  τη γροθιά.
Έχοντας μικρότερη επιφάνεια επαφής από την γροθιά της τίγρης, η γροθιά της λεοπάρδαλης  (Paau Kuen)  απαιτεί μια διανοητική και φυσική ενδυνάμωση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, καθώς και την επιλογή των στόχων στους οποίους απευθύνεται: μάτια, λαιμός, μασχάλη, διάφραγμα, γεννητικά, πλευρά, κρόταφοι, κ.τ.λ.
Ένας τρόπος ενδυνάμωσης της Paau Kuen, είναι οι κάμψεις (push ups)  με γροθιές  Λεοπάρδαλης. Με αυτό τον τρόπο εκτός της σκλήρυνσης των δαχτύλων πετυχαίνουμε να δυναμώσουμε και τον καρπό μας που είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι της γροθιάς. Ο sifu μου, λέει ότι για να φτάσει κάποιος να χρησιμοποιήσει την Paau Kuen, θα πρέπει να είναι σε θέση, να εκτελεί πενήντα συνεχόμενες  κάμψεις!!
Επίσης μπορούμε να σκληρύνουμε την επιφάνεια σύγκρουσης όπως και στις υπόλοιπες γροθιές, με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως χτυπήματα σε σάκο, άμμο κτλ.
Η Paau Kuen μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες γροθιές, προκειμένου να αυξηθεί η πρόσβασή και η δύναμη διείσδυσης. Για παράδειγμα, στην  loi yam chui (γροθιά στα γεννητικά) και την cheung ngan chui ( γροθιά λόγχης) που χρησιμοποιείται για χτύπημα στα μάτια του αντιπάλου.
Ένα άλλο πλεονέκτημα των “μικρών γροθιών” είναι ότι προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία στη χρήση του καρπού για αρπαγή ή ελευθέρωση, κ.λπ.
Η γροθιά της λεοπάρδαλης ανήκει στο προχωρημένο επίπεδο γροθιών του choy lee fut και περιλαμβάνει και το ανάλογο ρίσκο κατά τη εκτέλεση.

Fu Jow
(虎爪) Nύχι Του Tίγρη

Στο σύστημα του Choy Lee Fut (蔡李佛) υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από φόρμες και τεχνικές που μιμούνται τις επιθέσεις των ζώων και τις άμυνες. Ένα από αυτά είναι η τίγρη. Φημισμένη για τη αντοχή και τη δύναμη, θεωρείται ένα από τα δύο πιο ισχυρά ζώα στην κινεζική αστρολογία.
Από τις ποιο αντιπροσωπευτικές τεχνικές της τίγρης είναι τεχνική Fu Jow ( 虎爪 )
Η τεχνική Fu Jow μιμείται όχι μόνο στην εμφάνιση τις φυσικές κινήσεις του ζώου αλλά και την ουσία του μαχητή (γενναιότητα, δύναμη, αντοχή, υπερηφάνεια). Η τεχνική Fu Jow πραγματοποιείται κάμπτοντας τα δάκτυλα σταθερά προς τα μέσα της παλάμης και αντίθετα κάμπτοντας τον καρπό, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο τη σύσφιξη και την ενδυνάμωση των μυών του αντιβραχίου. Συνήθως η παλάμη, είναι το πρώτο μέρος του χεριού που θα έρθει σε επαφή με τον αντίπαλο προκαλώντας ισχυρό πλήγμα και εν συνεχεία τα δάκτυλα συνεχίζουν διεισδύοντας ( σχίζοντας ).
Η τεχνική Fu Jow τη χρησιμοποιήται κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο, κροτάφους, λαιμός, γεννητικά όργανα και εκτελείται από πολλές κατευθύνεις. Ευθεία, οριζόντια, διαγώνια, κάθετη, ανοδική.
Για τη σωστή εκτέλεση και την επιτυχία αυτή της τεχνικής θα πρέπει να έχουμε προετοιμάσει – γυμνάσει τα δάκτυλα, την παλάμη και τους βραχίονες, έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν τη σύγκρουση. Επίσης θα πρέπει να προστεθεί η κίνηση του ώμου η δράση των ισχίου, και η σωστή θέση του σώματος, αυξάνοντας τη δύναμη και τη σταθερότητα της τεχνικής. Όταν εξασκούμε την ευθεία Fu Jow, είτε με το ένα χέρι ή και με τα δύο ταυτόχρονα, θα πρέπει να τεντώνουμε πλήρως το σώμα μας μιμούμενοι την τίγρη, απελευθερώνοντας όλη τη δύναμη και τη ταχύτητα “χωρίς οίκτο ή φόβο για τη λεία μας”.
Όταν την Fu Jow την εκτελούμαι κυκλικά, θα πρέπει να αισθανόμαστε βαρύ και δυνατό το χέρι μας όπως το πόδι της τίγρης, μπαίνοντας στο πνεύμα του ζώου το οποίο πρέπει να παλέψει για να ζήσει.
Στη Fu Jow, όπως και σε όλες τις τεχνικές, που μιμούνται κινήσεις των ζώων,χρησιμοποιούμε τη δύναμη, το νου, τη φαντασία, το συναίσθημα και την απεικόνιση για να φτάσουμε την ουσία. Αυτό θα ενισχύσει τη φυσική δράση και την αποτελεσματικότητα της τεχνικής .