Οι κούκλες του Choy Lee Fut
( 樁類 蔡李佛)

Το μοναστήρι του Shaolin ήταν γνωστό για τους «ξύλινους άντρες», οι οποίοι χρησιμοποιούνταν, να διδάξουν τους μοναχούς, πολεμικές τέχνες, χωρίς ζωντανό αντίπαλο. Κατά την παράδοση, ένας μαθητής του shaolin, θα «πήγαινε κάτω από το βουνό και θα άφηνε το μοναστήρι», αλλά πριν μπορέσει να κάνει αυτό, θα έπρεπε να κάνει ακόμα ένα τεστ. Θα έπρεπε να πολεμήσει τους 18 Lohan «18 ξύλινους μηχανικούς άντρες», που φύλαγαν την εξωτερική πόρτα του ναού για τον έξω κόσμο. Αν αποτύγχανε θα έπρεπε να υποβάλει τον εαυτό του και σε άλλη εξάσκηση. Αυτό σήμαινε ότι μόνο οι καλύτεροι θα έφευγαν. Οι εκπαιδευτικές μηχανικές μηχανές του choy lee fut, πάνε πίσω σε αυτούς τους μυθικούς ξύλινους άντρες του Shaolin. Οι ξύλινες κούκλες του choy lee fut έχουν μία μοναδική ομοιότητα. Όλες αυτές από την πιο βασική έως την πιο προχωρημένη, έχουν τμήματα που μοιάζουν περισσότερο με μηχανικούς άντρες. Μάλιστα μερικές από τις  προχωρημένου επιπέδου συσκευές, μπορούν να θεωρηθούν μοντέρνα μηχανικά ρομπότ. Βέβαια οι τεχνικές που εφαρμόζονται με αυτά τα εκπαιδευτικά βοηθήματα είναι πολύπλοκες. Εκτός από αυτές που εκπαιδεύουν το σώμα υπάρχουν και αυτές που χρησιμοποιούνται για την εξάσκηση με όπλα. π.χ. Ο  χάλκινος άντρας «Toong Yen Jong», χρησιμοποιείται για εξάσκηση με τη βεντάλια και η κούκλα «Gwon Jong», χρησιμοποιείται για εξάσκηση με το κοντάρι. Οι κούκλες μπορούν να χωριστούν σε τρία επίπεδα, το πρωτογενές, το δευτερογενές και το τριτογενές, σύμφωνα με την πλοκή κατασκευής και τις τεχνικές που απαιτούνται για την εξάσκηση μαζί τους. Υπάρχει μία κούκλα, η οποία ονομάζεται, η κούκλα των μεγάλων πόρτων  «Dai hol moon jong»  στην οποία ο ασκούμενος θα πρέπει να ανοίξει ένα μεγάλο ζευγάρι πόρτες πίσω από τις οποίες είναι ένας οποιοσδήποτε αριθμός από προηγούμενες κούκλες. Αυτά τα μηχανικά πράγματα αντιδρούσαν με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά που η πόρτα άνοιγε. Ένας μεγάλος αριθμός από χέρια επιτίθενται στον εισβολέα, οποίος έπρεπε να υπερασπίσει τον εαυτό του με τον τρόπο που άρμοζε. Με επιτυχημένο χτύπημα, της πρώτης κούκλας, η κίνηση ενεργοποιούσε μια σειρά από άλλες κούκλες, οι οποίες θα αντιδρούσαν με διαφορετικούς τρόπους. Μια άλλη διάσημη κούκλα, ονομάζεται κούκλα άλογο (ma-jong) . Έχει ένα σώμα παρόμοιο με την ching jong, άλλα είναι πάνω σε ρόδες και κάθε φορά που ο επιτιθέμενος χτύπαγε την κούκλα, αυτή εκτινασσόταν προς τα επάνω του, και έπρεπε αυτός να αντιδράσει άμεσα.

Ching Jong
( 秤樁 κούκλα ισορροπίας )

Από τις πιο γνωστές ξύλινες κούκλες του Choy Lee Fut είναι η Ching Jong  ( 秤樁)
Στην Καντώνα, το όνομα Ching Jong σημαίνει, «ζυγαριά ισορροπίας». Είναι μικρές φορητές ζυγαριές  που χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για το ζύγισμα και το μέτρημα των βοτάνων. Το μεγάλο περιστρεφόμενο μπράτσο της κούκλας έχει μεγάλο εύρος κίνησης και προεξέχει και στο πίσω μέρος. Αυτή η κίνηση μιμείται αφηρημένα την κίνηση της «ζυγαριάς».
Το βαρύ κινητικό χέρι μιμείται μια επίθεση στο ύψος του κεφαλιού. Ο μαθητής εκπαιδεύεται να μπλοκάρει και να κατεβάζει με δύναμη, το βαρύ μπράτσο πριν χτυπήσει ένα από τα μαξιλαράκια που είναι τοποθετημένα σε τρωτά σημεία. Τα δύο χαμηλότερα πόδια μιμούνται χαμηλότερες επιθέσεις στις περιοχές της βουβωνικής χώρας και του νεφρού. Ο μαθητής επιδιώκει να μπλοκάρει με αρκετή δύναμη και να γυρίσει τον αντίπαλο στα πλάγια ακολουθώντας αντίθετες επιθέσεις στις περιοχές που εξέχουν στο σώμα της κούκλας. Το λυγισμένο πόδι της κούκλας μιμείται μια μπροστινή θέση του αντιπάλου και ο μαθητής εξασκείται να επιτίθεται σε αυτή την περιοχή από εμπρός ή από τα πλάγια, κάνοντας τον επιτιθέμενο να χάσει την ισορροπία του, με δύναμη, η οποία κατευθύνεται στο πίσω μέρος του γονάτου. Τα μαξιλαράκια για τα χτυπήματα είναι τοποθετημένα στα πιο επώδυνα σημεία του σώματος. (πρόσωπο, κρόταφο, μασχάλη, ηλιακό πλέγμα, περιοχή των νεφρών και την βουβωνική χώρα)
Η ching jong  είναι ένα «σκληρό τέχνασμα»  επειδή χρησιμοποιείται για να σκληρύνει τα άκρα του μαθητή, ειδικά τα αντιβράχια. ( Kiu sao 橋手) Ο μαθητής εκπαιδεύεται να μπλοκάρει επιθέσεις  από μπροστά, να επιτίθεται ενώ υποχωρεί να επιτίθεται από τα δεξιά ή τα αριστερά, να ξέρει πότε θα επιτεθεί στο κάτω μέρος. Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεται σε έξι κύριες κατευθύνσεις. Φυσικά θα πρέπει να είναι πολύ γρήγορος για να εκτελέσει μια επίθεση εναντίον του αντιπάλου του, επειδή δεν θα είναι ακίνητος. Αυτή είναι η αιτία που οι τεχνικές εκπαίδευσης ταχύτητας και ακρίβειας είναι μεγάλης σημασίας για το Choy Lee Fut. Η χρήση της ching jong  είναι  από τους καλύτερους τρόπους εκπαίδευσης, που διαθέτει το σύστημα.

clf-logo