Βασική Θεωρία του Luohan Qi Gong

Οι Κινέζοι μιλάνε για το Chi (ενέργεια), το Jing (ουσία) και το Shen (πνεύμα) ονομάζοντάς τα «Οι Τρεις Θησαυροί» (sanbao 三寶). Είναι οι θεμελιώδεις αρχές της ζωής, τις οποίες μελετούν οι ασκούμενοι του Chi Kung, αλλά και ολόκληρος ο κινεζικός πολιτισμός.

Chi
Το Chi είναι μια πολύ δύσκολη έννοια για να εξηγηθεί. Χρησιμοποιούμε τη φράση «Ενέργεια ζωής» ή «ζωτική ενέργεια» ως την καλύτερη δυνατή ορολογία που μπορεί να γίνει κατανοητή από τον ασκούμενο και μελετητή του Chi Kung.
Στα έμψυχα όντα, το Chi είναι μια δύναμη βασική για τη ζωή. Η έννοια του Chi είναι εξαιρετικά σημαντική στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην παρακολούθηση και την προσαρμογή του κύκλου Yin/Yang και της ροής του Chi.
Tο Chi διακρίνεται σε προγεννητικό και μεταγεννητικό. Το προγεννητικό Chi κληρονομείται από τους γονείς και δε μεταβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Το μεταγεννητικό Chi μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μέσω του τρόπου ζωής, και ειδικότερα μέσα από την άσκηση, το περιβάλλον και τη διατροφή.
Το μεταγεννητικό Chi περιλαμβάνει το Gu Chi, το οποίο προέρχεται από την πέψη των τροφών, και το Gong Chi, το οποίο προέρχεται από τον αέρα που αναπνέουμε. Αυτοί οι τύποι του Chi αλληλεπιδρούν και παράγουν το «φυσιολογικό Chi».
Το Chi θεωρείται ότι είναι η ενέργεια που παράγει όλες τις κινήσεις στο σώμα. Έχει τέσσερις κύριες κατευθύνσεις : αύξηση, βύθιση, είσοδο και έξοδο.

Jing
Το Jing (ουσία) είναι το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται ολόκληρη η βιολογική ζωή. Είναι η πηγή όλων των βιολογικών αλλαγών και η βάση της αναπαραγωγής και της ανάπτυξης.
Όπως το Chi, έτσι και το Jing διακρίνεται σε προγεννητικό και μεταγεννητικό.
Το προγεννητικό Jing κληρονομείται από τους γονείς, μαζί με το «αυθεντικό» Chi. Δεν ανανεώνεται και, καθώς καταναλώνεται κατά την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, το σώμα εμφανίζει σημάδια γήρανσης.
Το μεταγεννητικό Jing προέρχεται από τις αφομοιώσιμες τροφές, και συνεχώς προσθέτει και ενισχύει το προγεννητικό Jing. Μαζί σχηματίζουν τελικά το συνολικό Jing.
Το Chi και το Jing είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Το Chi προέρχεται από το Jing (την ουσία της ζωής), και το Chi βοηθά στη μετατροπή των τροφών σε Jing.

Shen
Δεδομένου ότι το Jing είναι η ουσία της ζωής και το Chi η πηγή όλων των κινήσεων, τότε το Shen (πνεύμα) είναι η πνευματική ακτινοβολία που συνδέει και προκύπτει από αυτά τα δύο. Το Shen είναι η συνείδηση που λάμπει, είναι η ψυχή που δίνει σε ένα άτομο την ξεχωριστή προσωπικότητά του.
Όταν το Shen παύει να είναι αρμονικό, ένα άτομο μπορεί να χάσει την επιθυμία του για ζωή και δημιουργία, τα μάτια του δεν θα έχουν την λάμψη της ζωής και οι σκέψεις του θα περιπλανιούνται.
Το Shen εξασκείται και διευρύνεται μέσω της καλλιέργειας του Jing και της κίνησης του Chi και ισορροπεί ένα άτομο με έναν αρμονικό και ολιστικό τρόπο.

Τα Τρία Dan Tian

Τα Dan Tian είναι πολύ σημαντικά ενεργειακά κέντρα που βρίσκονται στο σώμα και είναι τα σημεία όπου δημιουργούνται και μετασχηματίζονται οι Τρεις Θησαυροί (Jing, Chi, Shen).

Άνω Dan Tian: Βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια («Τρίτο Μάτι») και σχετίζεται με το πνεύμα και τη συνείδησή (Shen).

Μεσαίο Dan Tian: Βρίσκεται στην περιοχή του θώρακα, ανάμεσα στις δύο θηλές, και σχετίζεται με τα συναισθήματα και τις σκέψεις (Chi).

Κάτω Dan Tian: Ονομάζεται και Chi Hǎi (θάλασσα του Chi). Βρίσκεται περίπου τρία δάκτυλα κάτω από τον αφαλό και τρία δάκτυλα μέσα. Είναι η πηγή ενέργειας που χτίζει το φυσικό σώμα. Είναι κυρίως υπεύθυνο για την δύναμη, τη σωματική και πνευματική υγεία. Στις ανατολικές παραδόσεις θεωρείται το κέντρο βάρους του σώματος, και είναι μία περιοχή με πολλή ενέργεια, που χαρακτηρίζεται και ως «η γεννήτρια ηλεκτρισμού» του οργανισμού (Jing).

Η θεωρία του Yin (Γιν) και του Yang (Γιανγκ)

Tο Yin και το Yang περιγράφει πως οι φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται και να είναι αλληλoεξαρτώμενες στο φυσικό κόσμο, και πως η μία μπορεί να δημιουργήσει την άλλη χάρη στη μεταξύ τους σύνδεση. Το Yin και το Yang θεωρούνται συμπληρωματικές – και όχι αντίθετες – δυνάμεις, που αλληλεπιδρούν για να σχηματίσουν ένα δυναμικό σύστημα.
Το Yin αναπαριστάται από έναν μαύρο κύκλο ή μία διακεκομμένη γραμμή και το Yang από έναν λευκό κύκλο ή μία συνεχόμενη γραμμή.
Η έννοια του Yin και του Yang είναι μία από τις βασικότερες της Κινεζικής κουλτούρας και συναντάμε παντού: τέχνη, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, πολεμικές τέχνες και φυσικά στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

Οι Τρεις Πύλες

Οι τρεις πύλες είναι φυσικά ενεργειακά κέντρα που βρίσκονται στη σπονδυλική στήλη. Η ενέργεια κατά την διάρκεια του ταξιδιού της περνά από αυτά τα κέντρα και το καθένα από αυτά την μεταδίδει στο επόμενο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές οι ενεργειακές πύλες είναι μικροί πομποί που εκπέμπουν και λαμβάνουν.
Η Kάτω Πύλη βρίσκεται στον 3ο οσφυϊκό σπόνδυλο (Ο3).
Η Μεσαία Πύλη βρίσκεται στον 3ο θωρακικό σπόνδυλο (Θ3).
Η Άνω Πύλη βρίσκεται στον 1ο αυχενικό σπόνδυλο (Α1).
Το Luohan Kung δίνει μεγάλη σημασία στη σπονδυλική στήλη, ώστε να κρατιέται δυνατή και εύκαμπτη.
Όλες οι ασκήσεις του Luohan Kung, είτε είναι ανοδικές είτε είναι καθοδικές, ξεκινούν πάντα από την Κάτω Πύλη, για να εξασφαλίσουν μια φυσική, βιοδυναμική, χαλαρή, υγιή και αποτελεσματική κίνηση, επιτρέποντας την κυκλοφορία του αίματος και της ενέργειας κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Οι 6 Τύποι Αναπνοής στο Luohan Kung

Η αναπνοή στο Luohan Kung δεν είναι «φυσιολογική αναπνοή», αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε την αναπνοή μας με στόχο: να αυξήσουμε την ενέργεια και να απαλλαγούμε από τα βλαβερά και λιμνασμένα αέρια που κυκλοφορούν.

1. Φυσική Αναπνοή: Βοηθά τη χαλάρωση του σώματος, καθώς και τη «ρύθμιση» και σταθεροποίηση του νου.
2. Yang Αναπνοή: Ενδυναμώνει και ενισχύει το Shen (πνεύμα).
3. Yin Αναπνοή: Χαλαρώνει το σώμα και ηρεμεί τον Νου.
4. Αναπνοή Χελώνας: Προωθεί την αυτο-ίαση και τη μακροζωία.
5. Εκρηκτική αναπνοή: Βοηθά στη αποβολή του στάσιμου και βλαβερού Chi.
6. Κοιλιακή Αναπνοή: Καλλιεργεί το Jing (ουσία) και βοηθά τη χαλάρωση ανάμεσα στις κινήσεις.