ο Δράκος και η Τίγρη………..

Στέλλα Ταραβίρα    12.01.2018

Όταν ο Chan Heung, ιδρυτής του Choy Lee Fut, άφησε τον δάσκαλό του, τον μοναχό  Choy Fook, εκείνος του  έδωσε την παρακάτω  συμβουλή. Λόγω της μορφής της έμεινε γνωστή ως ​διπλό ζευγάρι.

The dragon and tiger met as the wind and the cloud.  My disciple, you must take good care of your future.
To revive the arts of Shaolin, Don’t let the future generations forget about this teaching.

Ο Choy Fook τόνισε στον Chan Heung ότι πρέπει να διδάξει τους μαθητές του με ορθότητα μόνο έτσι δεν θα χαθεί αρχικά η αξία του συστήματος και τελικά το ίδιο το σύστημα.
Ένα παραδοσιακό σύστημα για να επιβιώσει πρέπει να μην αλλοιωθεί μέσα στα χρόνια. Αυτό οι μόνοι που μπορούν να το καταφέρουν είναι αυτοί που το παραδίδουν στις επόμενες γενιές, δηλαδή αρχικά οι δάσκαλοι και ύστερα οι μαθητές. Οι δάσκαλοι πρέπει να διδάξουν στους μαθητές τους τις φόρμες, την ιστορία αλλά και την φιλοσοφία του συστήματος σωστά, χωρίς αλλαγές ή παραλήψεις έτσι ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν την αξία  του συστήματος αλλά και της σωστής διατήρησής του.
Όταν θα έρθει η σειρά του μαθητή να διδάξει το πιο πιθανό είναι να περάσει λάθος πληροφορίες στους μαθητές του στην περίπτωση που κι  αυτός θα έχει διδαχθεί λανθασμένα από τον δικό του δάσκαλο. Έτσι στις επόμενες γενιές θα διδάσκεται κάτι ασθενές με αποτέλεσμα, χρόνια μετά να χαθεί τελείως.

Από την άλλη όμως για να επιβιώσει το σύστημα μέσα στους αιώνες πρέπει και να εξελιχθεί, έτσι ώστε να είναι πάντα επίκαιρο με αποτέλεσμα να μην ξεπεραστεί.
Ο δάσκαλος, αρχικά, πρέπει να δώσει σωστές βάσεις στους μαθητευόμενους του και αργότερα, όταν αυτοί θα είναι έτοιμοι, να τους αφήσει ελεύθερους να εξελίξουν αυτά που ξέρουν, τονίζοντας τους πάντα όμως την ορθότητα. Οι μαθητές βασισμένοι στις αρχικές τεχνικές μπορούν να δημιουργήσουν καινούργιους συνδυασμούς, νέες τεχνικές αυτοάμυνας κλπ.
Ακόμα στην εξέλιξη, τη διατήρηση και τη διάδοση του συστήματος μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία της κάθε εποχής. Για παράδειγμα στις μέρες, όπου ο υπολογιστής κυριαρχεί στην καθημερινότητα όλων, μπορεί κάποιος να καταγράψει ψηφιακά ότι έχει διασωθεί από της προηγούμενες γενιές με αποτέλεσμα να διατηρηθεί πολλά περισσότερα χρόνια. Ακόμα μπορεί μέσω κάποιας ιστοσελίδας να διαδοθεί κάποια σχολή ή κάποιο σύστημα.

Είναι πολύ σημαντική η σωστή διατήρηση του κάθε συστήματος μέσα στα χρόνια και αυτό είναι υποχρέωση όλων μας. Ο Choy Fook το τόνισε αυτό στον μαθητή του, Chan Heung, κι αυτός με την σειρά του στους δικούς του μαθητές. Σήμερα το βάρος αυτό πέφτει στα χέρια μας. Η διατήρηση, η διάδοση και αργότερα εξέλιξη πρέπει να είναι πρωταρχικοί στόχοι μας. Πρέπει να παραδώσουμε το  Choy Lee Fut στους επόμενους μαθητές όπως ακριβώς και οι προηγούμενες γενιές το παρέδωσαν σε εμάς έτσι μόνο θα καταφέρουμε να μην χαθεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες.