Ένα από  τα  πιο  γνωστά συστήματα του  kung-fu. το Choy Lee Fut, είναι  γνωστό για τον συνδυασμό στις σκληρές και απαλές τεχνικές του, και την ταχύτητα . Όχι μόνο  ότι  το στυλ, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από φόρμ χεριών και όπλων, αλλά πολλοί από τους κορυφαίους  μαχητές   που παίρνουν μέρος σε τουρνουά πλήρης επαφής στην νοτιοανατολική Ασία εξασκούν το Choy lee Fut , ένα γεγονός που ενισχύει την φήμη της τέχνης ως ένα από τα πιο ισχυρά στυλ του kung-fu που υπάρχουν .

Το Choy Lee-Fut ιδρύθηκε το 1836 από τον Chan Heung. Ο Chan Heung έμαθε kung-fu από τον θειο του Chan Wuen Wu,  τον Lee Yao Shan -ο οποίο ήταν μαθητής του αρκικαλόγερου του ναού των shaolin Jin shin- και ένοσ γνωστού μοναχού ονομαζόμενο Choy Fook . Αφού ξόδεψε πάνω από 20 χρόνια τελειοποιώντας το kung-fu του, ο Chan Heung γύρισε στο χωριό του για να συγκροτήσει ένα καινούριο σύστημα πάλης που σύντομα θα γινόταν γνωστό ως μια επαναστατική δύναμη . Το ονόμασε  Choy lee Fut, προς τιμή των δασκάλων των . Η λέξη Fut, η οποία σημαίνει βούδας στα καντωνέζικα, τιμούσε το ναό των Shaolin, τις ρίζες δηλαδή του συστήματος. Το chοy Ιee fut έχει ένα σύστημα διδασκαλίας ,το οποίο είναι προοδευτικό. Όλα τα form  ( κιουνς ) είναι διαχωρισμένα σε τρία επίπεδα, από το πρωταρχικό ή βασικό, στο μεσαίο και στο πιο προχωρημένο. Κάθε επίπεδο έχει τα δικά του forms χεριών, ξύλινων κούκλων , qigong  και όπλων. Για παράδειγμα στο πρωταρχικό επίπεδο , το πρώτο form που διδάσκεται είναι το Νg lun ma, ( πέντε κυκλικά άλογα ) ένα form που διδάσκει τον αρχάριο μαθητή πως να κινείται γρήγορα πως να χρησιμοποιεί τα πόδια του , την μέση του και τους ώμους του με μια χαλαρή διεισδυτική δύναμη.

Το Choy-lee-Fut έχει περισσότερα όπλα στη δομή του απ’ ότι τα περισσότερα άλλα στυλ του kung-fu . τα όπλα του Choy-lee-Fut είναι χωρισμένα σε τέσσερις κατηγορίες τα μακριά , τα κοντά ,τα ευλύγιστα , και τα διπλά όπλα . Ανάμεσα στα μακριά όπλα είναι το κοντάρι , το σπαθί, το kwon-do το φτυάρι των μοναχών , η αξίνα των αγροτών και η τρίαινα

Τα κοντά όπλα περιλαμβάνουν το πλατύ ξίφος , το ξίφος με διπλή κόψη , την ομπρέλα , την βεντάλια και το μικρό κονταρι . Στη κατηγορία με τα ευλύγιστα υπάρχουν , η αλυσίδα το μαστίγιο και το ραβδί με τα τρία μέρη. Τα διπλά όπλα είναι το διπλό πλατύ ξίφος , οι πεταλούδες , τα τσεκούρια μάχης , το διπλό στιλέτο , οι διπλές αλυσίδες μαστίγια και τα διπλά σπαθιά γάντζοι . Ένα όπλο μοναδικό στο σύστημα Choy-lee-Fut είναι η “τρίαινα των εννέα δράκων”. Αυτό είναι ένα μακρύ και βαρύ όπλο με τμήματα από γάντζους σε σχήμα μισοφέγγαρου στο τέλος , που προεξέχουν σε 4 κατευθύνσεις . Η τρίαινα των εννέα δράκων έχει ειπωθεί ότι ήταν το προσωπικό όπλο του ιδρυτή του Choy lee Fut.

Ο χορός του λιονταριού είναι άλλο ένα σημαντικό τμήμα του Choy-Lee-Fut . Παραδοσιακά , ο χορός του λιονταριού εκτελείται στα φεστιβάλ των κινέζικων διακοπών και στις ανοικτές τελετές επιδείξεων του kung-fu .

Το Choy-lee-Fut είναι επίσης  γνωστό για την μεγάλη ποικιλία με τις ξύλινες κούκλες.  Οι ξύλινες κούκλες του choy lee fut έχουν μία μοναδική ομοιότητα. Όλες αυτές από την πιο βασική έως την πιο προχωρημένη, έχουν τμήματα που μοιάζουν περισσότερο με μηχανικούς άντρες παρά με κούκλες. Μάλιστα μερικές από τις  προχωρημένου επιπέδου συσκευές, μπορούν να θεωρηθούν μοντέρνα μηχανικά ρομπότ. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι τεχνικές που πηγαίνουν πακέτο με αυτά τα εκπαιδευτικά βοηθήματα είναι πολύπλοκες. Σήμερα  λίγοι άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν να τις χρησιμοποιήσουν. Εκτός από αυτές που εκπαιδεύουν το σώμα υπάρχουν και αυτές που χρησιμοποιούνται για την εξάσκηση με όπλα. π.χ. Ο  χάλκινος άντρας «Toong Yen Jong»,χρησιμοποιείται για εξάσκηση με τη βεντάλια και η κούκλα «Gwon Jong»,χρησιμοποιείται για εξάσκηση με το κοντάρι.

Το Choy-lee-Fut έχει αποτυπωμένα 190 φορμς, (ΚΙΟΥΝ) στο διδακτικό πρόγραμμα του.

45 φορμς άδειων χεριών (συμπεριλαμβάνονται και 4 φορμς εσωτερικά, Chi kung)

55 φορμ όπλων  –  18 φορμ με ξύλινες κούκλες   –  12 φορμ δύο ή περισσοτέρων ανδρών

50 φορμ αγωνιστικών όπλων   –  10 ρουτίνες χορού του λιονταριού
Για πρακτικούς λόγους είναι πραγματικά αδύνατον να μάθουμε όλα αυτά τα φορμς, αλλά ούτε είναι και απαραίτητο να το κάνουμε για να γίνουμε ικανοί εξασκητές του chοy Ιee fut.O μαθητής ωστόσο θα βρει σε αυτό τον απέραντο κόσμο τεχνικών, αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στη συγκεκριμένη του σωματική και διανοητική δομή για να τοποθετήσει το σύστημα στο άτομο του