sao-bao_jong

Το Sa Bo Jong (沙包樁) ή αλλιώς η Φόρμα Του Σάκου σχεδιάστηκε για να διδάσκει στον εκπαιδευόμενο του Choy Lee Fut, σωστή ισορροπία, συγκέντρωση, έλεγχο, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή και χρονισμό, όπως ακριβώς και σε μια πραγματική κατάσταση μάχης. Επίσης, η φόρμα Sa Bo Jong περικλείει αρκετές από τις βασικές τεχνικές που υπάρχουν στο σύστημα του Choy Lee Fut, όπως γραμμικές, κυκλικές και γυριστές τεχνικές. ( kwa chui  jut sao, Sao chui, Pek chui κ.λ.π.).
Ενα “Sa Bo” αποτελούταν από ένα πάνινο σάκο μήκος περίπου 1,5 μέτρου, γεμισμένο με άμμο, κρεμασμένο από την οροφή. Όταν ένας εκπαιδευόμενος έκανε “επίθεση” στο σάκο, η ορμή κίνησης του σάκου αντιδρούσε, όπως το εκκρεμές, ανάλογα με τη δύναμη που ασκούσε αυτός. Για παράδειγμα, το ποσό της δύναμης που ασκούσε ο εκπαιδευόμενος στην εκτέλεση μιας τεχνικής, στο σάκο, είχε σαν αποτέλεσμα την αιώρησή του,πίσω προς αυτόν με μια ίση και αντίθετης φοράς δύναμη.
Ο εκπαιδευόμενος, έχοντας σωστή ισορροπία, έπρεπε να σταματήσει ή να ελέγξει την κίνηση του σάκου. Αν δεν είχε σωστή θέση, το “Sa Bo” θα τον εκτόπιζε “πετώντας” τον ή θα του  χαλούσε την ισορροπία. Αν εκτελούσε μια τεχνική γροθιάς λανθασμένα, θα είχε ως αποτέλεσμα ο σάκος να περιστρέφεται προς τη μια μεριά, γύρω απ’ τον άξονά του. Ένας εκπαιδευόμενος, για να κουμαντάρει το “Sa Bo” σωστά, πρέπει να είναι ικανός να ελέγξει την κίνηση του σάκου, καθώς αιωρείται από και προς αυτόν, ενώ συγχρόνως να εκτελεί έναν αριθμό από διαφορετικές τεχνικές, σε διαφορετικές γωνίες, όπως και το να ακολουθεί την κίνηση του σάκου.
Το Sa Bo Jong περιέχεται στο πρωτεύον επίπεδο των κούκλων του Choy Lee Fut. Μια σημαντική πτυχή του Sa Bo Jong είναι πως όχι μόνο επιτρέπει στον εκπαιδευόμενο να χρησιμοποιήσει τις τρεις εξωτερικές πύλες, αλλά τον βοηθάει να αρχίσει να καταλαβαίνει και να χρησιμοποιεί κάποιες από τις εσωτερικές πύλες του συστήματος.
Μερικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εκμάθηση του Sa Bo Jong περιέχουν συνδυασμούς και εξωτερικών και εσωτερικών τεχνικών. Σαν παράδειγμα το Pek Chui που εκτελείται στις 45 μοίρες προς τα κάτω και εξωτερικά χρησιμοποιώντας το Kiu Sou ή αλλιώς “Χέρι Γέφυρα” ταυτόχρονα με το γόνατο (Jong Sut) σε γωνία 45 μοιρών. Το γόνατο θεωρείται εσωτερική τεχνική.
Όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο Sa Bo Jong πρέπει να εκτελούνται με μεγάλη ταχύτητα. Επίσης, το Sa Bo Jong εξασφαλίζει στον εκπαιδευόμενο του Choy Lee Fut ευκινησία, διδάσκει να αντιδράει γρήγορα, διότι καθώς ο σάκος είναι σε κίνηση, ο εκπαιδευόμενος πρέπει να εκτελέσει όλες τις τεχνικές ταχύτατα και σε διάφορα επίπεδα. Κάτι άλλο που διδάσκει το Sa Bo Jong στον μαθητή του Choy Lee Fut είναι η επίθεση σε διαφορετικές περιοχές του σώματος. Αυτές μπορεί να εναλλάσσονται από μια ευθεία γροθιά (Cheung Gnarn Chui) στο κεφάλι, σε μια μεσαία γροθιά στο σώμα, όπως Charp Chui. Με άλλα λόγια, το Sa Bo Jong, όχι μόνο μαθαίνει σε κάποιον πώς να μάχεται και να αντιδρά γρήγορα, αλλά τον εκπαιδεύει και στη σωστή εφαρμογή των τεχνικών. Ο σκοπός αυτού είναι όταν μια γροθιά δεν είναι σωστή ή δεν έχει σωστή θέση και με σωστή ευθυγράμμιση του καρπού, τότε η γροθιά (το χέρι) θα τραυματιστεί κατά τη σύγκρουση.
Το ίδιο συμβαίνει όταν εκτελείται μια κλωτσιά. Αν ο χρονισμός του λακτίσματος είναι αργός, ή δεν εφαρμόζεται σωστά τότε η αντίδραση του σάκου και η προς τα πίσω αιώρηση θα είναι σε γραμμική διεύθυνση και ο σάκος θα στριφογυρίζει εκτός του άξονά του.
Τη στιγμή που κάποιος έχει μάθει επιτυχώς το Sa Bo Jong, θα μπορεί να έχει μια καλύτερη κατανόηση μερικών από τις εφαρμογές μάχης του συστήματος.

logo4